Απειλεί ο Ντονμέζ: Από Αττάλεια μέχρι Τρίπολη δεν θα περνά κανείς χωρίς άδεια

Μετά τις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως θα «εμποδιστεί οποιοσδήποτε εισέλθει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», σειρά είχε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Φατίχ Ντονμέζ να εξαπολύσει την δική του «επίθεση» υπό το φόντο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Ο Ντονμέζ σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα Sabbah, σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία με την Λιβύη, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως » η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή άλλου είδους ενέργειες στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη χωρίς άδεια από την Άγκυρα».

Αβάσιμοι ισχυρισμοί από τον Ντονμέζ

Στη συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός παρουσίασε τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα κέρδη της Τουρκίας από το εν λόγω μνημόνιο συμφωνίας για τον προσδιορισμό και καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και Λιβύης.

Σχετικά με αυτό ο Ντονμέζ είπε χαρακτηριστικά ότι: «Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από ολόκληρο τον κόσμο και αφού βρισκόμαστε  απέναντι από τις ακτές με τη Λιβύη, το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει καμία σχέση με το NATO».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο «παραθυράκι» στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η Ελλάδα για να προβάλλει αντιθέσεις, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μεγιστοποίησε την επικράτειά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με πληροφορίες από: Sabbah