Απελευθέρωση Τούρκου δημοσιογράφου μετά από 4 χρόνια φυλακή

Δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερο, έπειτα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τον τούρκο δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για τη φερόμενη εμπλοκή του στο δίκτυο Εργκενεκόν.

Η απελευθέρωση του Μπαλμπάι αποφασίστηκε αφού το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δικηγόροι του δημοσιογράφου, αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κράτησή του έχει «ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα» και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επίσης ζητήσει να δοθεί αποζημίωση στον Μπαλμπάι 5.000 τουρκικές λίρες (1.850 ευρώ).

Ο γνωστός δημοσιογράφος της εφημερίδας Τζουμχουριέτ που είναι φυλακισμένος από το 2009 εξελέγη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Ο Μπαλμπάι καταδικάστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο σε 35 χρόνια κάθειρξη στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Το δίκτυο αυτό, σύμφωνα με τις αρχές, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κλίμα που θα οδηγούσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ο Μπαλμπάι αναμένεται να ορκιστεί αύριο στο κοινοβούλιο και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ως βουλευτής, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του.

Και άλλοι κρατούμενοι, κυρίως Κούρδοι που είχαν εκλεγεί βουλευτές το 2011, ενδέχεται επίσης να αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής διαδικασίας, εκτιμούν αναλυτές.