ΤΟΥΡΚΙΑ: Αποχαιρετισμός με παράπονα από τον στρατηγό Οζέλ

Συνέντευξη-αποχαιρετισμό έδωσε ο απερχόμενος Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Necdet Ozel λίγες ημερες πριν παραδώσει τα καθήκοντά του στον διάδοχό του στρατηγό  Hulusi Akar.

Στην συνέντευξη, που φιλοξενείται στην εφημερίδα Vatan με τον τίτλο «Έχουμε δώσει όρκο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε»,και απαντώντας στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι του συμπεριφέρθηκαν στην θητεία του με προκατάληψη, ο στρατηγός Ozel δήλωσε: «Ναι πράγματι αυτό έγινε. Όταν ανέλαβα καθήκοντα το 2011 υπήρχε μια προκατειλημμένη θέση (..) Η κριτική είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Εγώ ήμουν πάντα ανοιχτός στην κριτική. Και με την προσέγγιση αυτή διοίκησα τις ένοπλες δυνάμεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου απαντούσα συνεχώς με τις ενέργειες μου στις προκατειλημμένες κριτικές (..) Διοίκησα τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με πίστη στη δημοκρατία και σεβόμενος την εθνική βούληση. Στα ζητήματα που μας ενδιέφεραν είπα οτιδήποτε έπρεπε να πω και έπραξα ότι έπρεπε»

Στην ερώτηση εάν αποχωρεί από τα καθήκοντά του με το αίσθημα της αδικίας ο απερχόμενος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφεύγοντας να απαντήσει καταφατικά ή κατηγορηματικά, είπε: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο εθνικός στρατός. Και οι διοικητές του εθνικού στρατού είναι εθνικοί διοικητές Όταν εκτελούμε τα καθήκοντά μας ενεργούμε ανεξάρτητα από κάθε είδους θέση. Και βέβαια έχουμε  διαφορετικές κοσμοθεωρίες και πολιτικές θέσεις Αλλά τις εκφράζουμε στην κάλπη. Η πολιτική και η ιδεολογία τελειώνουν. Εμείς είμαστε εθνικοί διοικητές, το ΄χρώμα΄ της ψήφου δεν αντανακλάται στα καθήκοντά μας. (..) Οι διοικητές του εθνικού στρατού θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό θέλω να το γνωρίζουν όλοι.»

Σε ερώτηση αναφορικά με τις στενοχώριες που ‘κράτησε μέσα του΄, ο στρατηγός Ozel είπε: «Αυτή είναι η μοίρα όσων ασκούν τα καθήκοντα αυτά και έρχονται στις εν λόγω θέσεις. Πρόσφατα είχα μια επέμβαση οι γιατροί είπαν να απέχω 2,5 μήνες από τα καθήκοντά μου. Παρά ταύτα αναγκάστηκα να επιστρέψω στα καθήκοντά μου εντός 15 ημερών».
Ο δημοσιογράφος Murat Celik, απευθυνόμενος στον στρατηγό Ozel παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς με τις ειδήσεις που βγάζουν, χωρίς να θέλουν, μπορεί να τους στενοχωρήσουν. «Χωρίς να αντιλαμβανόμαστε όλα τα προβλήματα που αναφέρατε, έχουμε ως ΜΜΕ μερίδιο ευθύνης» πρόσθεσε.

«Ναι και βέβαια ορισμένα ζητήματα έχουν υπάρξει. Για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε την συμβουλή μου να με αντιμετωπίζετε ως μεγάλο αδελφό. Άλλο η κριτική κι άλλο η προκατάληψη. Αλλά εντέλει κι εσείς κάνατε και κάνετε τη δουλειά σας» ήταν η απάντηση του Necdet Ozel. Νωρίτερα ο Necdet Ozel είχε πει μια συμβουλή- που προφανώς αφορούσε και τον τρόπο που θέλει να τον αξιολογήσουν: «Δώστε ευκαιρία στους ανθρώπους. Να τους αξιολογείτε,  βλέποντας τις ενέργειές τους και να μην τους αντιμετωπίζετε με προκατάληψη».

Τέλος, ο Ozel ανέφερε ότι, αφού αποστρατευθεί, θα συνεχίσει να μένει στην Άγκυρα και επεσήμανε ότι δεν σκέφτεται να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ και να συμμετέχει ως καλεσμένος σε τηλεοπτικά πάνελ. «Για μεγάλο διάστημα θέλω να ξεκουρασθώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.