«Αθώωσε τους πραξικοπηματίες» – Τι ζήτησε ο Οζέλ από τον Ερντογάν

Επιμέλεια :Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Γρήγορη επανεκδίκαση των υποθέσεων στις οποίες έχουν καταδικασθεί πάρα πολλοί στρατιωτικοί ως πραξικοπηματίες ζήτησε ο  Αρχηγός του τουρκικού  Γενικού Επιτελείου στρατηγός  Νετσντέτ Οζέλ σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν,οποίος φέρεται να απέκλεισε γενική λύση. 
 
 Βασικό κίνητρο του στρατηγού Οζέλ στην επιδίωξη επίσπευσης της »επίλυσης» του θέματος άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, είναι το γεγονός ότι οι καταδικασθέντες, απολύονται από το Στρατό καταλήγοντας άνεργοι, χωρίς εισόδημα, όπως αναφέρει ο Τύπος με αφορμή τη δίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον στρατηγό Οζέλ. Κάτι που σημαίνει ότι αν και όταν αθωωθούν είτε πρέπει να επανέλθουν στο στρατό για να παίρνουν μισθό είτε να συνταξιοδοτηθούν χωρίς επιπτώσεις από την προηγούμενη καταδίκη.

Ερντογάν:»είναι αμφιλεγόμενο το θέμα»

 Ο κ.  Ερντογάν φέρεται να ξεκαθάρισε ότι το λεγόμενο ΄΄πακέτο εκδημοκρατισμού», το οποίο προετοιμάζει η Κυβέρνηση, δεν περιέχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την επανεκδίκαση των υποθέσεων, δικαιολογώντας την επιλογή του με το επιχείρημα ότι «είναι αμφιλεγόμενο το θέμα, και μπορεί να προκύψουν σημαντικά προβλήματα». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ισχύον πλαίσιο δεν είναι αποτρεπτικό για την επανεκδίκαση μιας υπόθεσης, και ανέφερε το παράδειγμα του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει ατομική αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την επανεκδίκασή του.

Απ όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι το ποια  μορφή θα πάρει τελικά η »επανεκδίκαση» είναι ανοιχτό θέμα με δεδομένο ότι στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ υπάρχει ισχυρή τάση να προχωρήσει άνοιγμα προς το στρατό, στο πλαίσιο της κόντρας με την ομάδα του ιμάμη  Γκιουλέν.
 
 Αρνείται  ο στρατός σχέση  με »έγγραφο – κλειδί» 

Στο μεταξύ το το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αρνείται  σχέση του με »έγγραφο – κλειδί» στην υπόθεση  Εργκενεκόν. Η εφημερίδα Vatan γράφει συγκεκριμένα ότι το Γενικό Επιτελείο αρνήθηκε την ευθύνη για έγγραφα κρίσιμης σημασίας, τα οποία είχαν κατατεθεί ως αποδεικτικά στοιχεία, στην υπόθεση της Εργκενεκόν.
 
Για να γίνει κατανοητό το τι σημαίνει αυτό να θυμίσουμε ότι από τα έγγραφα αυτά προκύπτει σχέση μεταξύ των υπόπτων για συνομωσία της υπόθεσης Εργκενεκόν με το θάνατο επιφανούς δικαστή μετά από επίθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας.
 
Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διατείνεται ότι μπορεί εύκολα το δικαστήριο να εντοπίσει  τους συντάκτες του εγγράφου και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξή του. Η εφημερίδα γράφει σήμερα ότι το Επιτελείο ανταποκρίθηκε στη δικαστική έρευνα για την ταυτότητα του εγγράφου πριν 13 μέρες, αλλά η δίκη της Εργκενεκόν έχει λήξει ήδη από τις 5 Αυγούστου…