Atmaca: Επιτυχημένη εκτόξευση του νέου τουρκικού αντιπλοϊκού πυραύλου [vid]

Η Τουρκία πραγματοποίησε ακόμα μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του νέου, εγχώριας κατασκευής, αντιπλοϊκού πυραύλου τύπου Atmaca, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο μάλιστα δημοσίευσε πλάνα από την δοκιμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μετέδωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές, το βλήμα τύπου Atmaca εκτοξεύτηκε από τροχοφόρο όχημα προσομοιάζοντας την χρήση του από παράκτιο πυραυλικό σύστημα και χτύπησε με επιτυχία στόχο, στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο νέος τουρκικός πύραυλος που κατασκευάζεται από την Roketsan χαρακτηρίζεται ως «υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς» και μπορεί να εκτοξευθεί είτε από παράκτια συστήματα, όπως έγινε εν προκειμένω είτε από μονάδες επιφανείας όπως φρεγάτες, κορβέτες ακόμα και περιπολικά σκάφη, ενώ συνδέεται και με το πρόγραμμα ανάπτυξης MILGEM.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι έχει εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων και διαθέτει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 250 κιλών, κάτι που του επιτρέπει να πραγματοποιεί πλήγματα σε στόχους εκτός οπτικού πεδίου, ενώ διαθέτει προηγμένες ιδιότητες και ικανότητες, όπως ενημέρωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ανακατεύθυνση πορείας προς τον στόχο ή την ματαίωση της αποστολής του.

Η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει την σειριακή παραγωγή των πυραύλων τύπου Atmaca ώστε να ενσωματωθούν το συντομότερο δυνατό στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για να αντικαταστήσει τους πυραύλους τύπου Harpoon, στο πλαίσιο της στρατηγικής της «απεξάρτησης» από δυτικό εξοπλισμό, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.