Aυτό είναι το νέο «εθνικό» μαχητικό της Τουρκίας.

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία του μαχητικού που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet εδώ και 2 χρόνια μια ομάδα 40 ατόμων που αποτελείται από επιστήμονες και μέλη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εργάζονται για το σχεδιασμό του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τους στόχους της Τουρκίας το πρώτο νέο «εθνικό» μαχητικό της Τουρκίας θα είναι έτοιμο το 2023.
Θα έχει ιδιότητα Stealth και δεν θα εντοπίζεται από τα υπάρχοντα ραντάρ, γι’αυτό όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα τα όπλα που θα μεταφέρει το αεροσκάφος θα τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους.
Το νέο τουρκικό μαχητικό θα αναλάβει τους «ρόλους» του F-16 και θα ξεκινήσει να το αντικαθιστά από το 2025.
Ηδη έχουν σχεδιαστεί δυο μοντέλα σε συνεργασία με την Σουηδική Saab. To πρώτο με έναν κινητήρα το οποίο λέγεται πως θυμίζει κάτι ανάμεσα στο F-22 και F-35 με μέση εμβέλεια. Σε μονοκινητήριο έχουν δημιουργηθεί δυο διαφορετικά σχέδια μαχητικών.,
Όμως οι Τούρκοι συζητούν και για δικινητήριο μαχητικό το οποίο θα μεταφέρει περισσότερο οπλισμό και θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια.
Στόχος είναι τα σχέδια να οριστικοποιηθούν μέχρι την 29η Οκτωβρίου. Να παρουσιαστούν την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Να επιλεγεί το μοντέλο αεροσκάφους. Αργότερα θα ξεκινήσουν οι οριστικοί σχεδιασμοί.
Μετά το 2015 αναμένεται να ξεκινήσει ο σχεδισμός κάθε σημείου του αεροσκάφους. Στόχος είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2021 και η πρώτη πτήση του να πραγματοποιηθεί το 2023. Για μαζική παραγωγή οι Τούρκοι έχουν βάλει στόχο το 2025. Το τουρκικής κατασκευής μαχητικό οι γείτονες μας θέλουν να το έχουν στην υπηρεσία μέχρι το 2060.