Μπαγίς : «Σχέδιο Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο»

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για την ύπαρξη σχεδίου Μπαν Κι Μουν , όπως αυτό του σχεδίου Ανάν μιλά ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς και τονίζει πως σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού θέματος η Τουρκία ενδέχεται να κλείσει 10 κεφάλαια και να ανοίξει άλλα 12 κεφάλαια που παραμένουν κλειστά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Ο Μπαγίς δήλωσε πως «μιλάμε για ένα νέο σχέδιο του ΟΗΕ όπως το σχέδιο του Ανάν, μπορεί να είναι σχέδιο Μπαν Κι Μουν.». Ο τούρκος υπουργός δήλωσε πως « στο Κυπριακό υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Ο αρχιδιπαργματευτής της « Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θα επισκεφθεί την Αθήνα. Αν το θέμα αυτό επιλυθεί τότε γρήγορα μπορούμε να κλείσουμε 10 κεφάλαια και να ανοίξουμε άλλα 12 με την Ε.Ε με λίγες ακόμη προσπάθειες είμαστε έτοιμοι να περάσουμε τους νόμους».

Ουσιαστικά ο Μπαγίς δίνει μήνυμα στην εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας πως η Άγκυρα θα έχει όφελος από την επίλυση του Κυπριακού καθώς θα μπορεί, κατά τον υπουργό, να διαπραγματευτεί την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές ημερομηνίες των επισκέψεων στην Άγκυρα των διαπραγματευτών της Κύπρου στην Άγκυρα και των τουρκοκυπρίων στην Αθήμα.