Μπαράζ αυτοκτονιών στον τουρκικό στρατό θορυβεί την κυβέρνηση Ερντογάν

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σχέδια για την αντιμετώπιση των αυξημένων αυτοκτονιών στον τουρκικό στρατό και εισαγωγή  εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης   καταρτίζει  Κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο αλλαγών στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μεταξύ των ρυθμίσεων του νέου σχεδίου,πέραν αυτών που αφορούν τους αντιρρησίες συνείδησης και τις αυτοκτονίες στο στρατό περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για  τα δικαιώματα των ασθενών.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασχοληθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι σε βάρος της Τουρκίας. Μάλιστα, το σχέδιο έχει ήδη συζητηθεί κατά την τελευταία συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. για τις αυτοκτονίες είναι τρομακτικά: »Eχουμε περισσότερα θύματα από τις αυτοκτονίες παρά στις μάχες με το PKK» δήλωσαν Τούρκοι βουλευτές οι οποίοι πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία πέρυσι τον Νοέμβριο.Σύμφωνα με την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, τα τελευταία 2,5 χρόνια αυτοκτόνησαν (μέχρι τον Νοέμβριο του 2013) πάνω 175 στρατιώτες, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια αυτοκτόνησαν πάνω από 934 στρατιώτες! Σύμφωνα με την ίδια Επιτροπή, κάθε χρόνο 140.000 Τούρκοι στρατιώτες υποβάλλουν αίτημα ψυχολογικής στήριξης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας τους.

Αυτό προβλημάτισε έντονα την Επιτροπή, οι υπεύθυνοι της οποίας ανέφεραν τότε  ότι «ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν σκοτωθεί 834 Τούρκοι στρατιώτες στις μάχες με το ΡΚΚ, τα θύματα από τις αυτοκτονίες είναι περισσότερα!».

Βίαια συμπεριφορά αξιωματικών!

Πάντως η  επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου που ασχολείται τις συνθήκες θανάτου δεν μπορεί να διευκρινίσει αν πράγματι όλες οι περιπτώσεις είναι αυτοκτονίες ή υπάρχει και βίαιη συμπεριφορά εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολλοί επικαλούνται – είτε για να δείξουν ότι υπάρχει βία είτε για να υποστηρίξουν ότι καταπολεμάτε η βία – στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  τα τελευταία 5 χρόνια πάνω από 3.476 αξιωματικοί τιμωρήθηκαν με  διάφορες ποινές λόγω βίαιης συμπεριφοράς τους απέναντι στους στρατιώτες.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι επίσημες τουρκικές αρχές στις οικογένειες για την αιτία θανάτου των παιδιών τους είναι συνήθως η αυτοκτονία, ο θανάσιμος τραυματισμός με πυροβόλα όπλα ή η απώλεια κατά την εκπαίδευση. 

Από όλο αυτό τι κλίμα υπάρχει αγανάκτηση και αγωνία σε οικογένειες στρατευμένων- εξ ού και το …ενδιαφέρον για αλλαγές ενόψει εκλογών…

Διαβάστε ακόμη:

Πανικός με τις αυτοκτονίες των τούρκων στρατιωτών