Bloomberg: Η Τουρκία επεκτείνει την εξερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα νερά

Η Τουρκία δεσμεύθηκε «να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο», όπου ετοιμάζεται να εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης ενέργειας παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αργά την Τρίτη, στην οποία πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν τις «δραστηριότητες ορισμένων χωρών κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα χωρίς καμία παραχώρηση», ανακοίνωσε το συμβούλιο, συνεχίζει το Bloomberg.

Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα ενεργειακό «θερμό σημείο» με σημαντικά ευρήματα για την Κύπρο -που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και η κίνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων σε αυτά τα ύδατα έχει επιδεινώσει την ένταση σε μια ήδη ταραχώδη περιοχή, επισημαίνει το Bloomberg.

«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και ορισμένες άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν» από την κατανομή των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεόραση TV24 σε συνέντευξη την Τετάρτη. «Κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί να επιβιώσει και δεν είναι έγκυρη, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός», είπε με έμφαση.

Αφού έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο μετά το πραξικόπημα του 1974 με στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, η Άγκυρα αντιτίθεται σθεναρά στις Κυπριακές γεωτρήσεις χωρίς συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. 

Συνήψε επίσης συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά τους, κάτι που οδήγησε τον Ερντογάν να ανακηρύξει δικαιώματα σε τμήματα του βυθού, τα οποία όμως η Αθήνα λέει ότι είναι ελληνικά με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ως αντάλλαγμα (στη συμφωνία με την κυβέρνηση Σάρατζ), η Τουρκία έχει δώσει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στον πόλεμό της εναντίον του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρώσους μισθοφόρους. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας επανέλαβε τη συνεχιζόμενη «στρατιωτική υποστήριξη» προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Λιβύης Φασγιέζ Αλ Σάρατζ.

«Ο Χάφταρ δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Τσάβουσογλου.

Ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη, η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα φόρουμ για την προώθηση των συμφερόντων τους, η Τουρκία αναπτύσσει τα δικά της πλοία εξερεύνησης υπό την προστασία του ναυτικού και της αεροπορικής της δύναμης, αναφέρει το Bloomberg.

Η Τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, TPAO, ζήτησε επίσημα νέες άδειες εξερεύνησης στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα. Ετοιμάζεται να επεκτείνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες πιο κοντά στο ελληνικό νησί της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα παράλια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου.

«Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κοιτάζουν ο ένας τον άλλον στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναγκάσει όλους τους Ευρωπαίους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων σε πρόσφατη έκθεσή του.

«Με δεδομένη την πιθανότητα η αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο να επηρεάσει τα βασικά συμφέροντα της ΕΕ – μετανάστευση, αντιτρομοκρατία, ενεργειακή ασφάλεια, κυριαρχία και άλλα – τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν εμπλέκονται άμεσα στις αλληλεπικαλυπτόμενες συγκρούσεις, ίσως θα χρειαστεί να συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία», καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg