Χαλούκ Γκιοργκιούν: Το «προφίλ» του νέου ηγέτη της τουρκικής SSB – Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις για F-35 και S-400

Με εντολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισμαήλ Ντεμίρ αποτελεί παρελθόν από την ηγεσία της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας και την θέση του ως επικεφαλής της περίφημης SSB αναλαμβάνει πλέον ο Χαλούκ Γκιοργκιούν, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Aselsan.

Πρόκειται για μια νευραλγική θέση καθώς η SSB αποτελεί τον κύριο φορέα που διευθύνει και ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα προμηθειών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και με προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζονται σε τεράστιο βαθμό με την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ φεύγει μετά από 6 χρόνια στην ηγεσία της SSB, έχοντας αφήσει το δικό του «στίγμα» στο αξίωμα αυτό σε περιστάσεις όπως η αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, η αποχώρηση από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 και των αμερικανικών κυρώσεων που υπέστη ο ίδιος, στο πλαίσιο της CAATSA.

Το «προφίλ» του Χαλούκ Γκιοργκιούν

Ο Χαλούκ Γκιοργκιούν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1973, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ και το διδακτορικό του στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ την περίοδο 2004-2005 και έγινε αναπληρωτής καθηγητής το 2008 και εν τέλει καθηγητής το 2013 στο Πολυτεχνείο Yıldız. Ο ίδιος εξελέγη Αναπληρωματικό Μέλος της τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών το 2013.

Η καριέρα του στην ASELSAN ξεκίνησε όταν εξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου 2017 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Επανεξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ASELSAN που πραγματοποιήθηκε και τον Απρίλιο του 2018 ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και Γενικός Διευθυντής του ομίλου. Μάλιστα είχε συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή λόγω δηλώσεων που είχε κάνει αναφορικά με τα αεροσκάφη F-35 και τα συστήματα S-400.

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του

Τον Μάιο του 2018, ο Χαλούκ Γκιοργκιούν είχε δηλώσει, υπό το φόντο του σχεδίου νόμου επιβολής κυρώσεων και απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία, ότι σε περίπτωση που η χώρα του εκδιωχθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35, τότε το όλο πρόγραμμα θα καταρρεύσει, ενώ είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν θα επηρεαστούμε, αν δεν πάρουμε τα F-35».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, όπου και αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το για το γεγονός ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 είναι πλέον περιττά.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι: «Κατασκευάζουμε συστήματα αεράμυνας. Δεν χρειαζόμαστε [τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου] S-300, και τους S-400. Δεν τα έχουμε πλέον ανάγκη, αυτό είναι το καθήκον μας» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο τουρκικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper, το οποίο αναμένεται να γίνει στο μέλλον το «κλειδί για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας».

Φωτογραφίες Intime News