«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Το 73% των πολιτών θέλει μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία

«Χαστούκι» στον Ερντογάν αποτελεί η έρευνα που διεξήχθη από την κορυφαία τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPOLL, στην οποία πάνω το 70% των πολιτιών έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το όραμα και την επιθυμία να ζει σε μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία, κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα πράττει ο Τούρκος Πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα AKP.

Όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα Ahval για την δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, το 72,9 % των ερωτηθέντων δήλωσε κατηγορηματικά ότι θέλει να ζήσει σε μια «κοσμική – δημοκρατική» χώρα, ενώ το 18,5% εξέφρασε την επιθυμία για ένα «συντηρητικό – αυταρχικό» κράτος στην ερώτηση: «Σε τι είδους χώρα θα θέλατε να ζήσετε;».

Η Τουρκία έχει δεχθεί ιδιαίτερη κριτική για την οπισθοδρόμηση σε δημοκρατικούς θεσμούς και αξίες την τελευταία δεκαετία, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα ως αυταρχική, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εξάλλου, το 2018 η χώρα εγκαινίασε το προεδρικό σύστημα, το οποίο έδωσε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες μετά από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα που αμαυρώθηκε από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της δημοσκόπησης

Η έρευνα δημοσκοπήσεων MetroPOLL διαπίστωσε ότι πάνω από το 57% των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και πάνω από το 74% των υποστηρικτών του συμμάχου του, του Κόμματος του ακραίου και λαϊκιστικού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), επιθυμούν επίσης να ζήσουν σε μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία.

Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε πάνω από 90% μεταξύ των υποστηρικτών του κύριου αντιπολιτευόμενου και κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σύμφωνα με την έρευνα, και στο 78% μεταξύ των υποστηρικτών του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İP).

Οι υποστηρικτές του AKP αποτελούσαν το υψηλότερο ποσοστό ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι προτιμούν να ζήσουν σε συντηρητική και αυταρχική κυβέρνηση με 31,3%, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν το χαμηλότερο μεταξύ των υποστηρικτών του CHP με 5,7% Περίπου το 8% των ερωτηθέντων δεν απάντησαν στην ερώτηση, ανέφερε η MetroPOLL.

Φωτογραφία αρχείου Reuters