O Nταβούτογλου στη Σ.Αραβία για Συρία και Αίγυπτο

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογο του Φαϊσαλ Μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να ζητήσει από το Ριάντ να σταματήσει να στηρίζει το στρατιωτικό καθεστώς του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο. Παράλληλα οι δυο υπουργοί θα εξετάσου και την πιθανότητα συμμετοχής των χωρών του σχετικά με την ενδεχόμενη επέμβαση των Δυτικών Δυνάμεων στη Συρία.
Το περίεργο στοιχείο των σχέσεων των δυο χωρών είναι πως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο στη Συρία καθώς υποστηρίζουν τους ισλαμιστές αντάρτες, στην Αίγυπτο έχουν διαφορετικές πολιτικές. Η Σαουδική Αραβία έστειλε ήδη οικονομική βοήθεια στο νέο καθεστώς του Σίσι ενώ η Τουρκία ζητά την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου Μόρσι και την παράδοση της εξουσίας στους Μουσουλμάνους Αδελφούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρωσία: «Η Συρία έχει τα μέσα να αποκρούσει επίθεση – Δεν είναι εύκολη επιχείρηση»

ΣΥΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ; «Αν χτυπησετε θα παίξετε το παιχνίδι της Αλ Κάιντα»