Δικαστήριο τελείωσε τα όνειρα του Ερντογάν για το πάρκο Γκεζί

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Δικαστική ήττα φαίνεται πως υπέστη η τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το πάρκο Γκεζί. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε την ετυμηγορία του σχετικά με την προσωρινή διακοπή των εργασιών που είχε εκδώσει το προηγούμενο μήνα σχετικά με το πάρκο και κρίνει παράνομα τα σχέδια ανακατασκευής του πάρκου Γκεζί και το χτίσιμο του στρατώνα Τοπτσού που προσπάθησε να επιβάλλει ο Ερντογάν. Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και η ασύμμετρη χρήση βίας της αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια που επι 19 ημέρες συγκλόνισαν την Τουρκία.
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την κατασκευή του στρατώνα Τοπτσού σύμφωνα με τους κανονισμούς του σχεδίου πόλης, όπως και παράνομους τους τρόπους λήψης αποφάσεων της αλλαγής των σχεδίων δόμησης και της ανακατασκευής του πάρκου και εξέδωσε εντολή τερματισμού των εργασιών « μέχρι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης φέρει νέα σχέδια και οι αλλαγές θα έχουν γίνει σύμφωνα με τους πολεοδομίας ».
Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δεν θα μπορεί να χτιστεί ο στρατώνας Τοπτσού και τα δέντρα στο πάρκο, που το ξήλωμα τους είχε προκαλέσει την αντίδραση των διαδηλωτών, θα παραμείνουν στη θέση τους.
Η διαδικασία αλλαγής των σχεδίων , της συζήτησης τους στα αρμόδια όργανα του δήμου είναι χρονοβόρα και θεωρείται πως δεν ολοκληρωθεί ποτέ.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως «θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων».
Σύμφωνα τουρκική εφημερίδα Zaman το δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα είχε εκδώσει ήδη την εντολή της διακοπής των εργασιών απλά τώρα εξέδωσε την ολόκληρη ετυμηγορία που κλείνει οριστικά τα σχέδια Ερντογάν καθώς έκρινε παράνομη όλη τη διαδικασία λήψης της απόφασης.
Η τουρκική εφημερίδα Radikal θεωρεί πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου κλείνει την πόρτα και στα σχέδια του τούρκου πρωθυπουργού για δημοψήφισμα για το τι πρέπει να γίνει στο πάρκο Γκεζί.