Διπλό «χαστούκι» σε Ερντογάν από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση – «Μας απογοήτευσες»

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Νέο,ταυτόχρονο,  »χαστούκι» σε Ερντογάν από ΗΠΑ και ΕΕ.

Με μήνυμά του το  State Department ξεκαθαρίζει ότι για τις ΗΠΑ οι διαδηλωτές δεν είναι τρομοκράτες και η Άγκυρα να πάψει να επιδιώκει να συνδέσει τους διαδηλωτές με τρομοκράτες που επιτέθηκαν προ εβδομάδων στην αμερικανική πρεσβεία.

Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύει την νέα παρέμβαση του  State Department η εφημερίδα Χουριέτ : Την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός, γράφει,  προσπαθεί να συνδέσει τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του, κ. Jen Psaki, διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και προτρέπει τους Τούρκους αξιωματούχους να «απέχουν από ρητορικές και σχόλια που δεν βοηθούν σε τίποτα και δεν πρόκειται να εκτονώσουν την κατάσταση στη χώρα». 

Όπως δήλωσε: «η πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι συνηθισμένοι πολίτες που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία λόγου».

Σε Ευρωκοινοβούλιο-Κομισιόν

Την ίδια στιγμή η  αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στα επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα, ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου σκληρή κριτική στην πολιτική του Ερντογάν άσκησαν βουλευτές του Κοινοβουλίου. Μάλιστα από πολλούς τονιστηκε ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη δυσανάλογη χρήση βίας. 

Η εισηγήτρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κ. Ρία Οομεν Ρούιτεν, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται για την υποστήριξη της στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΑΚΡ, δήλωσε ότι η στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού ήταν «απογοητευτική» και τόνισε ότι δεν υπάρχει προθυμία συμβιβασμού στην τουρκική πολιτική. 

Από την πλευρά του ο  σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Υπάτου Αρμοστή κ. Catherine Ashton, ο κ. Giles Portman, απέρριψε τους ισχυρισμούς που παρομοιάζουν τις διαδηλώσεις στην Τουρκία με την Αραβική Άνοιξη και τόνισε ότι υπάρχει λειτουργική δημοκρατία στη χώρα. Όπως δήλωσε: «ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία με το 51% του λαού να τον υποστηρίζει». 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Alexandra Cas Graje, άσκησε έντονη κριτική στη στάση της κυβέρνησης κατά τη έναρξη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας καθώς και στη αυτό-λογοκριστία των ΜΜΕ. 

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, κ. Stefan Fule, θα συναντηθεί με αντιπροσωπία της Πλατφόρμας Ταξίμ και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. O κ.Stefan Fule, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους ΜΚΟ και μετά το τέλος της συνάντησης εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ασύμμετρη χρήση βίας και ανέφερε ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές.-