ΔΝΤ προς Τουρκία: «Η οικονομία σας δεν είναι succes story»! Καμπανάκι κινδύνου

Έκθεση του ΔΝΤ,αναφέρει ότι η «εύθραυστη» οικονομία της Τουρκίας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.Εξηγώντας το γενικότερο πλαίσιο η Έκθεση αναφέρει ότι  οι αυξανόμενες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση και ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες ανακάμπτουν, επιβράδυνση παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες. Ο κίνδυνος για την Τουρκία είναι αυξημένος και η χώρα  αναμένεται να έχει πτώση στην ανάπτυξη για το 2015. Οι ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η Τουρκία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι οι χώρες που έχουν υψηλό πληθωρισμό και έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών.

Δεν διατηρείται το success story 

Σε μια άλλη αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της Τουρκίας ο Επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της  κ, Ερντάλ Μπεχτσιβάν ανέφερε ότι η γειτονική χώρα έχει συνηθίσει να ξοδεύει χωρίς να παράγει την τελευταία δεκαετία. «Ζούμε μια αδικαιολόγητη ευημερία, την οποία δεν αξίζουμε», ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet Daily News και πρόσθεσε ότι ενώ η Τουρκία θεωρείται ένα success story που κατόρθωσε τα τελευταία 10 χρόνια να πετύχει μεγάλους δείκτες ανάπτυξης, παρόλα αυτά θα πρέπει να βρει τρόπο να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα. «Έχουμε γίνει μια κοινωνία που κερδίζει από την κατανάλωση αντί από την παραγωγή», πρόσθεσε.

2.5 εκατ  στη »μαύρη λίστα» λόγω υπερχρεωμένων πιστωτικών καρτών

Τα αρνητικά δεδομένα δεν σταματούν εδώ:Την τελευταία 12ετία, το δημόσιο χρέος, αυξήθηκε σε 636 δις τουρκικές λίρες, υπολογίζει ο κ. Χουσείν Ασλάν, Γενικός Διεθυντής της Ege-Koop. Ήτοι, το μερίδιο του δημόσιου χρέους που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη είναι 8.269 δολάρια, ενώ το κατά κεφαλήν μερίδιο στο εξωτερικό χρέος είναι 5.045 δολάρια. Το πιστωτικό χρέος, ως το σύνολο των χρεών των πιστωτικών καρτών των πολιτών έχει αυξηθεί κατά 127 φορές. Από 4,3% αυξήθηκε σε 77,7%, ενώ όσοι δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αποπληρωμής των χρεών του υπολογίζονται σε 2,5 εκατ άτομα. γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Zaman.  

 Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία ανησυχεί όχι για τη Γάζα αλλά για τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ

Οι Τούρκοι θυμήθηκαν τη φιλία Αβραμόπουλου-Ερντογάν


ΗΠΑ – Τουρκία: Που έχουν «παγώσει» οι σχέσεις τους