OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

EastMed Act: Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ «βγάζει στην σέντρα την Τουρκία» για τους S-400

24/05/2019 - 09:26
Share on FacebookShare on Twitter

Το νομοσχέδιο «EastMed Act» που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις με θετικό προφανώς πρόσημο, καθώς αναδεικνύει και αναβαθμίζει την Ελλάδα και την θέτει στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, μαζί με την Κύπρο.

Με την Τουρκία να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί λόγω της αγοράς των S-400 από την Ρωσία, η Ουάσινγκτον διαμορφώνει την στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή με αξονικά στοιχεία την Αθήνα και την Λευκωσία, κάτι που και η Γερουσία των ΗΠΑ επιβεβαιώνει.

Μήνυμα στήριξης στο νομοσχέδιο «EastMed Act» στέλνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, μια μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα σημεία αναφοράς του Αμερικανού Γερουσιαστή

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισχυρός άνδρας της Γερουσίας τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντανακλά τον «ενθουσιασμό» των ΗΠΑ για τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την τριμερή συνεργασία στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την συσπείρωση των αξιόπιστων και δημοκρατικών συμμάχων αλλά και την αναγνώριση των νέων πραγματικοτήτων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, βάζοντας τέλος στα σενάρια για «ομάδα εργασίας» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας ικανός τρόπος για να πεισθεί το αμερικανικό Κογκρέσο να δεχθεί την ταυτόχρονη παραλαβή των μαχητικών F-35 και του ρωσικού συστήματος S-400.

Θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής.

  Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γερουσιαστής

«Τον περασμένο μήνα, δύο μέλη της επιτροπής σας – οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο- εισήγαγαν το νομοσχέδιο «EastMed Act». Χθες το ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ποια είναι η σημασία του νομοσχεδίου και πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να παρέχουν στήριξη στους αξιόπιστους και δημοκρατικούς εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος;

Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό και το νομοσχέδιο για το οποίο μιλάτε εκφράζει αρχικά αυτή τη σπουδαιότητά και κατά δεύτερον την προθυμία μας και πραγματικά τον ενθουσιασμό μας για αυτή την συνεργασία. Επομένως, είναι σημαντικό και θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε.

Η Τουρκία συνεχίζει να προτείνει διάφορες ιδέες όπως η «ομάδα εργασίας» που θα τις επιτρέψουν να πάρει ταυτόχρονα τους S-400 και τα F-35. Υπάρχει για εσάς οποιοδήποτε σενάριο που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η Τουρκία θα αποκτήσει συγχρόνως και τα δύο συστήματα;

Απολύτως όχι. Γράψαμε ορισμένοι από εμάς (γερουσιαστές) σε μια διακομματική βάση, ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί, ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The New York Times, το όποιο εξηγούσε με λεπτομέρειες γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Συναντηθήκαμε προσωπικά με τους Τούρκους αξιωματούχους και τους εξηγήσαμε γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη επιλογή. Θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: EASTMED ACTS-400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΓΕΡΟΥΣΙΑΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΟΓΚΡΕΣΟΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Κρις Σμιθ: «Καταπέλτης» για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής

11/06/2025 - 11:17
IMMEDIATE RESPONSE - 25
ΤΟΥΡΚΙΑ

IMMEDIATE RESPONSE – 25: Εντυπωσιακά πλάνα από την συμμαχική άσκηση τεθωρακισμένων δυνάμεων [pics, vid]

05/06/2025 - 09:28
Οζγκιούρ Οζέλ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα κατά του προέδρου του κεμαλικού κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ

05/06/2025 - 09:13

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Δεν θέλουμε η σύγκρουση με το Ισραήλ να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες – Είμαστε ανοιχτοί για πυρηνική συμφωνία υπό όρους»

Ισραήλ σε Ιρανούς πολίτες: Απομακρυνθείτε από στρατιωτικές εγκαταστάσεις – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»

ΗΠΑ: Στρατιωτική παρέλαση για τον Τραμπ με φόντο δολοφονημένη πολιτικό και 5 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους [vids, pics]

Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τα φονικά μπαράζ ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων – Συνολικά 13 νεκροί [pics, vid]

Τραμπ σε Ιράν: «Αν επιτεθείτε στις ΗΠΑ θα σας χτυπήσουμε με ισχύ που δεν έχετε δει ξανά»

Βαλλιστικοί πύραυλοι Shahab-3 και drones Shahed-136: Τα όπλα του Ιράν που χτύπησαν το Ισραήλ [vids]

Ισραήλ: Χτύπησε την Υεμένη με στόχο την εξουδετέρωση του στρατιωτικού ηγέτη των Χούθι

Τραμπ: Είπα στον Πούτιν ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν πρέπει να τελειώσει όπως και αυτός στην Ουκρανία

Top News

Μαρία Παναγοπούλου για τη μάχη του Κώστα Χαρδαβέλλα με τον καρκίνο: «Εκεί ήταν που κατέρρευσε»

Άραχθος: Συγκινητικές στιγμές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου - Οι γιατροί τιμούν τον 14χρονο Σπύρο πριν τη λήψη των οργάνων του

Αθηνά Οικονομάκου και Μπρούνο Τσερέλα έκλεψαν την παράσταση σε κοκτέιλ πάρτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

3 διαμάντια στο Ertflix: Άσπρο Πάτο, Million Dollar Baby και Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert