OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΔΔΑ: Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα – Κίνδυνος να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης

11/07/2022 - 15:17
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με μια απόφαση που ζητεί την απελευθέρωση του ακτιβιστή και μαικήνα των τεχνών Οσμάν Καβάλα κάνοντας ένα ακόμη βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της Άγκυρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Επιτροπή των Υπουργών, που αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, έστειλε πίσω την υπόθεση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο.

Ο Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, έχει έκτοτε καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και τον Απρίλιο του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Άλλοι επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε μια, κατά τους επικριτές των αρχών, πολιτική δίκη με στόχο την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 και έμειναν στην ιστορία ως «κίνημα του Γκεζί» — η μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση προς τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με το να μην απελευθερώνει τον Καβάλα σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Το τελευταίο βήμα πριν την αποπομπή της Τουρκίας από το ΣτΕ

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Καβάλα μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2020 δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιώδη γεγονότα και «οι ερευνητικές αρχές για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν σε πολυάριθμες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απολύτως νόμιμο τρόπο».

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι ο Καβάλα παραμένει υπό κράτηση παρά τις τρεις αποφάσεις για την απελευθέρωσή του και την μια αθωωτική απόφαση που καλούσε την Τουρκία να του καταβάλει αποζημίωση 7.500 ευρώ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική και αναμένει την Επιτροπή των Υπουργών να ενεργήσει αμερόληπτα και με βάση την κοινή λογική στη διάρκεια των επόμενων διαδικασιών.

Πριν από πάνω από δύο χρόνια το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι ο Καβάλα θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και σχολίασε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στην φίμωσή του, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν την συνέχιση της κράτησής του.

Η σημερινή απόφαση είναι το τελευταίο βήμα στην αποκαλούμενη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να αποφασίσει η Επιτροπή των Υπουργών για τα μέτρα που θα λάβει έπειτα από την αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΔΔΑΕΕΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό ΥΠΑΜ για τον νόμο «της Γαλάζιας Πατρίδας»: «Θα καθορίσει τις ευθύνες στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας»

14/05/2026 - 16:18
Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55

Διαβάστε Επίσης

NATO: Ρουμανικό F-16 κατέρριψε drone πάνω από την Εσθονία

Ιράν: Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στο νησί Κεσμ

Joint Strike Missile: Τα F-35 του Βελγίου θα εξοπλιστούν με τα προηγμένα βλήματα cruise

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες σε ρωσικές επιθέσεις σε Τσερνίχιβ κα Σούμι

Ποιές διαπραγματεύσεις; Το σήμα του Πενταγώνου που «πάγωσε» την νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας από τις 19 έως τις 21 Μαΐου

«Βόμβα» FDI στη Σουηδία: Αγοράζει τέσσερις νέες φρεγάτες Belharra – Θετικό νέο για την Ελλάδα

Σι Τζινπίνγκ σε Τραμπ: Ο Πούτιν μπορεί να μετανιώσει για την εισβολή στην Ουκρανία

Top News

Τζόναθαν Άντικ: Ο διάδοχος της Mango, τα 3 στοιχεία που τον «πρόδωσαν» στην έρευνα για τον θάνατο του πατέρα του και η καθοριστική μαρτυρία

Μήνυση από Μαρία Καρυστιανού και Θανάση Αυγερινό στον Νίκο Καραχάλιο για συκοφαντική δυσφήμιση

Σταμάτης Γονίδης: Αν η ζωή μου γίνει βιβλίο, θα είναι αυστηρώς ακατάλληλο - Η ερώτηση που δεν απάντησε

Mασούτης: Σε ποιες περιοχές θα κλείσει καταστήματα μετά την εξαγορά της Κρητικός - Αναλυτικοί χάρτες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert