«Είμαι διεθνώς απομονωμένος»! Ομολογία Ερντογάν

Δημόσια και για πρώτη φορά παραδέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν, ότι βρίσκεται πλήρως απομονωμένος στη διεθνή σκηνή, και ότι οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι καλές,μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την – εσπευσμένη, όπως γράψαμε, -επιστροφή του από τη Λατινική Αμερική.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέδωσε την κατάσταση απομόνωσής του κυρίως στη στάση που υιοθέτησε στις περιπτώσεις της Αιγύπτου και της Συρίας και συμπλήρωσε ότι δεν τον …ενδιαφέρει η απομόνωσή του, την οποία συνέδεσε με προφανή αισθήματα …ζήλιας των άλλων ηγετών προς το άτομό του! Ενδεικτικός επ’ αυτού είναι και ο τίτλος της εφημερίδας Today’s Zaman : «Erdoğan admits his isolation in the world, says he doesn’t care» (Ο Ερντογάν παραδέχεται την διεθνή απομόνωση του και λέει ότι δεν με νοιάζει ).

«Δε με νοιάζει να φαίνομαι απομονωμένος. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς με βλέπει ο κόσμος. Φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών ο κόσμος στάθηκε δίπλα μου. Και δεν τίθεται θέμα απομόνωσης αν σκεφτούμε τους πολίτες άλλων χωρών, που επίσης συντάσσονται δίπλα μου. Ίσως υπάρχει απομόνωση σε επίπεδο ηγετών, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από φθόνος», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως δημοσιεύτηκε σε αρκετές τουρκικές εφημερίδες- και έκανε τον γύρο του κόσμου. Ισχυρίστηκε δε ότι το γεγονός ότι διαθέτει το θάρρος της γνώμης του για σημαντικά και δύσκολα ζητήματα διεθνώς, τον θέτει αυτομάτως στόχο κριτικής. Ειδικά για την Αίγυπτο κατηγόρησε και όσες χώρες δεν μιλούν δημόσια κατά του προέδρου της χώρας αυτής Σίσι, ο οποίος, κατά τον Ερντογάν, είναι δικτάτορας.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και για τις σχέσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο :«Είχα πολύ καλές σχέσεις με τον Ομπάμα όταν ανέβηκε στην εξουσία. Μας φιλοξένησε και στον Λευκό Οίκο, σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, και μάλιστα είχαμε ιδιαίτερες συνομιλίες. Μετά από τις συναντήσεις αυτές, είδαμε πως τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο, τον οποίο αδυνατώ να κατανοήσω», είπε ο κ. Ερντογάν.

Του τέθηκε ερώτημα και για την πρόσφατη – σκληρή – επίθεσή του στον Αμερικανικό Πρόεδρο, με αφορμή τη δολοφονία τριών μουσουλμάνων στις ΗΠΑ: «Δεν ξέρω αν η δήλωσή μου ήταν σκληρή ή μαλακή. Το θεωρώ όμως απαράδεκτο. Δεν θα μέναμε σιωπηλοί αν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε στη χώρα μας. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για μια στρατηγική συνεργασία», φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν.