«Eίστε περικυκλωμένοι απο 3 πλευρές με το Κουρδιστάν»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το Κουρδικό σε σχέση με την Τουρκία παρουσίασε με εντυπωσιακό τρόπο ο βουλευτής του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Χασίπ Καπλάν.

Ο βουλευτής δήλωσε πως « η Τουρκία από 3 πλευρές έχει θάλασσες. Τη Μαύρη θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Και απο άλλες 3 πλευρές της όμως είναι περικυκλωμένη με το Κουρδιστάν. Αυτή είναι η πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Οι Κούρδοι ζουν στην περιοχή τουλάχιστον 1000 χρόνια και μπορούν να ζήσουν για άλλα 1000 χρόνια ελεύθερα και ισότιμα». O βουλευτής εννοεί το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία που ελέγχεται απο τους Κούρδους και κάποιες δυτικές περιοχές του Ιράν που ελέγχονται απο τους αντάρτες τους PKK.

Ο Καπλάν ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση του Κουρδικού «χωρίς να έχει φόβους και αμφιβολίες». Ο ίδιος ανέφερε πως «αν και 6 βουλευτές, 30 δήμαρχοι και 10.000 πολιτικοί είναι φυλακισμένοι εμείς ακόμα διατηρούμε τις ελπίδες μας για την επίλυση του Κουρδικού» ανέφερε.

Οι Κούρδοι ζητούν την άμεση απελευθέρωση πολλών συντρόφων του οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές για πολλά χρόνια χωρίς να δικαστούν. « Υπάρχει άνθρωποις που ο εισαγγελέςα ζητά ποινή φυλάκισης 5 ετών και βρίσκεται ηδη στη φυλακή εδώ και 4.5 χρόνια» αναφέρει ο Καπλάν που παρουσιάζει μια άλλη διάσταση του Κουρδικού ζητήματος.