ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: Επίδειξη πυγμής από Νταβούτογλου έναντι του PKK

Τo πρακτορείο Anadolu σε είδηση με τίτλο «Θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις μέχρι να εξαλείψουμε τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο Νταβούτογλου κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος συμμετέχει σε ενέργεια που στρέφεται εις βάρος της ειρήνης στη χώρα, η κυβέρνηση δε θα διστάσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές στα Ανατολικά και ΝΑ με κουρδική πλειοψηφία να στηρίξουν τη δημοκρατία, κατά του ΡΚΚ. «Το τουρκικό κράτος είναι ένα κράτος Κούρδων και Τούρκων. Στο πολιτικό οικοδόμημα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι κατά τη γνώμη μου η αίσθηση του ανήκειν. Στις 12 Σεπτεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου αυτή η αίσθηση του ανήκειν εξασθένισε, ίσως και να διαλύθηκε. Την ξαναδομήσαμε εκ νέου. Κατόπιν, συνιστά ατομική υπόθεση του καθενός το ποιον θα ψηφίσει ή δε θα ψηφίσει», είπε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε «Το είπα επανειλημμένα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, ας το ξαναπώ μια ακόμα φορά με αυτή την ευκαιρία. Άσχετα με το όποιο κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία, παραμένει ιερό το εκλογικό δικαίωμα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΑΚΡ με το HDP, στελέχη του οποίου έχουν καταλάβει θέσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Νταβούτογλου διαχώρισε μεν το HDP από το ΡΚΚ, το οποίο συνιστά εχθρό αλλά διευκρίνισε ότι «το κατά πόσο το HDP εξελιχθεί σε εχθρό ή ανταγωνιστή του ΑΡ αποτελεί συνάρτηση του τρόπου που θα αντιμετωπίσει μία τρομοκρατική οργάνωση, όπως το ΡΚΚ».

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε ακόμα στην τουρκική οικονομία και τις ζημίες που υφίσταται, με την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας, απέδωσε όμως την κατάσταση στη γενική τάση της παγκόσμιας οικονομίας.
Τέλος, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι συζήτησε την τρέχουσα προσφυγική κρίση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.