Εκθέτει τη ΜΙΤ ο Ερντογάν

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κακού συντονισμού μεταξύ ΜΙΤ και Ασφάλειας ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Εντογάν όσον αφορά την πρόληψη της έκρηξης στο Ρεϊχανλί. με τους 51 τελικά νεκρούς. Για το θέμα της κακής πληροφόρησης ο κ Ερντογαν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, δέχθηκε και τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Όπως αναφέρεται στον τύπο ο Κ. Ερντογάν, πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα θα έρθει στην ημερήσια διάταξη και το θέμα της επίθεσης στο Ρεϊχανλί. Είπε ότι έχει στοιχεία και πληροφορίες στα χέρια του και ότι μέχρι να επιστρέψει θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Επίσης τόνισε πως στην επίθεση στο Ρεϊχανλί τελικά έχασαν τη ζωή τους 51 άτομα και ότι στις ΗΠΑ το υπ’ αριθμόν ένα θέμα θα είναι η Συρία και θα συζητήσουν για το τι θα κάνουν.

 Ερευνα για αμέλεια

Ο κ. Ερντογάν παραδέχθηκε ότι θα εξετάσουν τους ισχυρισμούς περί αμέλειας στο θέμα της επίθεσης και ότι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Επιθεώρησης της Πρωθυπουργίας για τη διερεύνηση του θέματος. Και πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του μη συντονισμού των δυο υπηρεσιών με τις ολέθριες, εκ των πραγμάτων,  επιπτώσεις: «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αδυναμία πληροφόρησης, όμως ενδέχεται να υπάρχει κάποια αποκοπή πληροφοριών μεταξύ της Ασφάλειας και της ΜΙΤ». Ακόμα τόνισε ότι συζήτησε το θέμα και με τον Υπουργό Εσωτερικών για το διορισμό της Επιτροπής Επιθεώρησης της Πρωθυπουργίας. Ο Ερντογάν απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν έχει τη γνώμη πως η επίθεση που έγινε στο Ρεϊχανλί είχε σαν στόχο την παρεμπόδιση της επίσκεψης στις ΗΠΑ και πρόσθεσε «Μπορεί να σκεφθώ ότι η επίθεση έγινε για να καταφερθεί χτύπημα στη διαδικασία της λύσης, αλλά όχι για να παρεμποδιστεί η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ».

 Αντιπολίτευση :<<Πιόνι>> ο Ερντογάν 

Από την πλευρ’α του ο  Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.  Κιλιτσντάρογλου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα  του κόμματός του CHP , καταφέρθηκε σκληρά εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Ερντογάν, τον οποίο κατέστησε υπεύθυνο για την επίθεση στο Ρεϊχανλί. Για τον Τουρκο Πρωθυπουργό είπε ιότι είναι πιόνι των κυρίαρχων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. 
Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που μετέβη προχθές στο Ρεϊχανλί, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικράτησε μετά τη βομβιστική επίθεση, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι ανησυχούν και έθεσε το ερώτημα ποιος θα λογοδοτήσει γι’ αυτό. Ακόμα είπε πως οι κάτοικοι δεν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση δίνει σωστές πληροφορίες και υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 51 άτομα. Στη συνέχεια τόνισε πως στο Ρεϊχανλί έχασαν τη ζωή τους δεκάδες παιδιά και ο πρωθυπουργός παραβλέπει αυτά που έγιναν και κάνει λόγο, με λύπη, για τα παιδιά που σκοτώνονται στη Συρία. Δε σκέφτεται όμως τα δικά του παιδιά.

 Και καρφιά για την έλλειψη πληροφοριών

Εριξε όμως ευθείες βιλές για το (προαναφερθέν) θέμα τησ μη ύπαρξης  και μη αξιοποίησης πληροφοριών- κάτι που έκανε αίσθηση: Συγκεκριμένα ο κ.  Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε τον κ. Ερντογάν και για το γεγονός ότι λέει πως μέσα σε 24 ώρες βρέθηκαν οι δράστες, αλλά δε σκέφτεται γιατί πριν από 24 ώρες δεν είχε εξακριβωθεί το ότι ετοιμάζεται επίθεση στην περιοχή.