«Εμφύλιος» στην Τουρκία: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα κατά του PKK»

«Σάλος» έχει ξεσπάσει στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει προκληθεί «εμφύλιος» μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, με σκληρές δηλώσεις και καταγγελίες αναφορικά με την δράση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (Turkish Medical Association), η διεθνώς αναγνωρισμένη  ιατροδικαστής Şebnem Korur Fincancı, κατηγόρησε χθες σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά την διάρκεια στριατιωτικής επιχειρήσησης στο βόρειο Ιράκ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 Κούρδοι μαχητές του PKK. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ίδια προσωπικά εξέτασε τα πτώματα των Κούρδων μαχητιών και ισχυρίστηκε ότι εντόπισε δείγμα από τοξικά αέρια που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα».

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και την σκληρή αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, που εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως: «Οι ισχυρισμοί ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα είναι εντελώς αβάσιμοι και αναληθείς. Τέτοιες προσπάθειες παραπληροφόρησης είναι ουσιαστικά μάταιοι αγώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης [εννοώντας το PKK] και των συμμάχων της. Τα πυρομαχικά που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες δεν χρησιμοποιήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ωστόσο στον «πόλεμο δηλώσεων» συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν λέγοντας πως τα ψέματα της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας για τα χημικά όπλα είναι μια μάταιη προσπάθεια όλων αυτών που επιδιώκουν να δικαιολογήσουν και να ρομαντικοποιήσουν την τρομοκρατία», ενώ ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν πρόσθεσε πως πρόκειται για περίπτωση «μαύρης προπαγάνδας» από το PKK, τα παρακλάδια των πολιτικών προεκτάσεών του, τονίζοντας ότι η Τουρκία «γνωρίζει καλά τους υποστηρικτές αυτής της συκοφαντίας κατά των ένδοξων ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Φωτογραφίες αρχείου Reuters