Εντολή «βόμβα» Ερντογάν: Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, άρχισε και η προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντολή «βόμβα» Ερντογάν: Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει από τη Γαλλία τα επίσημα έγγραφα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, με σκοπό να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Το timing μόνο… τυχαίο δεν είναι! Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, άρχισε και η προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο «σουλτάνος» έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία, ώστε να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Τα δημοσιεύματα, που μεταδίδουν την είδηση, γράφουν για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία«. Και φυσικά, όλα αυτά στη… γραμμή του Ερντογάν, ο οποίος κάνει ακόμα μία προσπάθεια να… απομυθοποιήσει τον Κεμάλ Ατατούρκ, «πολεμώντας» παράλληλα τους μεγάλους αντιπάλους του στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου και «νοσταλγούς» του κεμαλισμού, Μουχαρέμ Ιντζέ (CHP – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και Μεράλ Ακσενέρ (Iyi Parti – Καλό Κόμμα).

Η επίμαχη δήλωση του Ερντογάν

Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 2016, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Σε ομιλία του σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;«.
Και συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.gr.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιθέσεων συνέχεια του Ερντογάν στον Νετανιάχου: «Ακολουθεί τα βήματα του Χίτλερ, θα έχει το τέλος άλλων τυράννων»

Ο Ερντογάν περιέγραψε το Ισραήλ ως πηγή αποσταθεροποίησης και βίας στην περιοχή, κατηγορώντας ευθέως την παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση για διχασμό και αιματοχυσία.