Έντονη ανησυχία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο για την επικείμενη Τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων

 Οι μονομερείς στρατιωτικές επιθέσεις στη βορειοδυτική Συρία, από οποιοδήποτε μέρος είναι μια μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μπορεί να υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Palladino αναφορικά με τον βομβαρδισμό περιοχών υπό τον έλεγχο των Κούρδων από τον Τουρκικό Στρατό και την Αεροπορία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία και ότι ο τουρκικός στρατός είχε ήδη ξεκινήσει μια επέμβαση στην περιοχή.

«Οι μονομερείς στρατιωτικές επιθέσεις στη βορειοδυτική Συρία από οποιοδήποτε πλευρά, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ είναι παρόν ή κοντά, μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο Palladino.

Ο Παλλάντινο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν να μετριάσουν τις εντάσεις με την Τουρκία.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με την Τουρκία και τις αμυντικές δυνάμεις της Συρίας για να τονίσουμε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην ασφάλεια των συνόρων της συμμάχου μας», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σον Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για την αποφυγή συγκρούσεων.

«Γνωρίζουμε τις τουρκικές δηλώσεις σχετικά με μια προγραμματισμένη επίθεση στη βορειοανατολική Συρία και έχουμε έρθει σε επαφή με την Τουρκία και την Συριακή Αμυντική Δύναμη για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε στο Voice of America.

Ο συντονισμός και η διαβούλευση για ζητήματα ασφάλειας θα βοηθούσαν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, είπε ο Palladino.

Οι τουρκικές ΕΔ βομβάρδισαν τις θέσεις της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), στην περιοχή Zor Magar στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη την Κυριακή και στην πόλη Tal Abyada την Τρίτη.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως μέρος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Όμως, το YPG αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που αγωνίζονται κατά του ISIS στη Συρία.

Ο SDF είπε ότι οι τουρκικές επιθέσεις είχαν οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή της εκστρατείας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

Ο βομβαρδισμός από Τουρκίας συμπίπτει με μια εκστρατεία από τις κουρδικές δυνάμεις για να απώθηση του ISIS από τα υπόλοιπα τμήματα της περιοχής Deir al-Zor στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του YPG, Nur Mahmud, στο Voice of America την Τετάρτη.

Ο Παλλάντινο δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόσυρση των δυνάμεων του YPG στη βορειοδυτική Συριακή πόλη Manbij ήταν ένα παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Μπορείτε να δείτε τις αμερικανικές και τουρκικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται ενεργά δίπλα-δίπλα. Αυτή είναι μια κρίσιμη αποστολή και είμαστε σίγουροι ότι αυτό το είδος συνεργασίας είναι αυτό που χρειάζεται εδώ», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε την Τρίτη ότι η διαδικασία εκπαίδευσης είχε ολοκληρωθεί και ότι οι κοινές περιπολίες αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων θα ξεκινούσαν σε μερικές ημέρες.

Πηγή Ahval