Επίθεση του PKK «καταγγέλουν» τούρκοι στρατιώτες

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Επίθεση από αντάρτες του ΡΚΚ φέρεται ότι δέχτηκαν στo Μάρντιν, Τούρκοι στρατιώτες, επιστρέφοντας από αποστολή σε ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Posta . Οι μαχητές του ΡΚΚ κατά τον ισχυρισμό της εφημερίδας άνοιξαν πυρ με τουφέκια και εκτοξευτήρες ρουκετών προ διημέρου προκαλώντας την άμεση απάντηση των Τούρκων στρατιωτών. Δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα από τη σύγκρουση. Ζημίες προκλήθηκαν ωστόσο σε τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, γράφει η εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως άλλωστε επισημαίνεται από τουρκικά ΜΜΕ, ότι η επίθεση έγινε την παραμονή της συνάντησης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν με τον τον πρόεδρο του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, κ. Μασούντ Μπαρζανί, στο Ντιγιάρμπακιρ της «κουρδικής» νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το γιατί έχει σημασία η επίθεση αυτή και αν είναι πραγματική (τυχαία , προγραμματισμένη, »στιγμιαία» κ.ο.κ.), υποκινούμενη και από ποιούς , φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

Τα εκλογικά που »παίζονται» εκεί

Ο κ. Μπαρζανί, ο οποίος είχε να πάει στην περιοχή αυτή από το 1992, έφθασε με στόχο να διαδηλώσει την υποστήριξη προς τον Ερντογάν και προς την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK που ο Τούρκος πρωθυπουργός προωθεί. Ωστόσο, πίσω από τις δηλώσεις των δύο ηγετών περί «αδελφότητας», «ειρήνης» και «αιώνιας φιλίας» η κορυφαία ανησυχία δεν ήταν η ειρήνη, αλλά η σύναψη ενεργειακών συμφωνιών που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις στην περιοχή., αλλά και οι …δημοτικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2014 .

Ο στόχος του κ. Ερντογάν είναι είναι να »γοητεύσει» τους Κούρδους της Τουρκίας ( ψηφοφόρους του BDP) που σήμερα έχουν το πάνω χέρι στο Ντιγιαρμπακίρ. Είναι ενδεικτικό πως στην ομιλία του, ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δημοσίως τη λέξη «Κουρδιστάν», ενώ υποσχέθηκε και την απελευθέρωση μελών του PKK.

Στο ενεργειακό πεδίο, η Άγκυρα έχει συνάψει στενότατους δεσμούς συνεργασίας με το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιρακινό Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).

Στη συνάντηση αυτή και σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού τύπου, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και του Μπαρζανί στα εξής θέματα:

Τα καυτά Ενεργειακά -γεωπολιτικά

• Το βόρειο Ιράκ θα αρχίσει να μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Τουρκία μέσα σε ενάμιση μήνα μέσω του αγωγού Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ

• Δύο νέες συνοριακές πύλες θα ανοίξουν σε ένα μήνα

• Η διαδικασία για την ειρήνη θα χαίρει τη στήριξη αμφότερων των πλευρών, ενώ ο κ. Μπαρζανί υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη διαδικασία αποχώρησης του ΡΚΚ από τα βουνά

• Ο κ. Μπαρζανί και το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ θα αγωνιστούν από κοινού εναντίον στη συμμαχία των των Κούρδων της Συρίας PYD και του Assad στη Συρία..

Εδώ επισημαίνεται ότι η Αγκυρα και το ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν έχουν ανησυχήσει από τις νίκες των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι φέρονται να ενισχύονται από τους σιίτες σε Τεχεράνη και Βαγδάτη. Το Αρμπίλ τους βλέπει ανταγωνιστικά ( ενδεχομένως να είναι οι διεκδικητές της ηγεσίας συνολικά των Κούρδων της Μέσης Ανατολής) ενώ η Άγκυρα φοβάται πως αυτοί ίσως σπρώξουν το PKK πίσω στα… όπλα, εναντίον της.

•Ο Μπαρζανί τόνισε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Βαγδάτης δεν αποτελεί πηγή της ανησυχίας.

Να σημειωθεί ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Τουρκίας με τον Μπαρζανί δρομολογούνται και προχωρούν ουσιαστικά εν αγνοία θεσμικά της Βαγδάτης, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την ενόχληση τόσο της Ιρακινής κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ Μαλίκι, όσο και της Ουάσιγκτον.