Ερντογάν ο άνθρωπος…ορχήστρα! Πήρε όλες τις εξουσίες πάνω του

Επιμέλεια :Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ολα – και την Προεδρία στο Υπουργικό Συμβούλιο!-στα χέρια του Τούρκου Πρόεδρου κ. Eρντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την σύγκλισή του στις 19 Ιανουαρίου! 
Όπως μεταδόθηκε από όλα τα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, – που επισκέφθηκε σήμερα το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Τουρκίας TURK– IS- κατά την έξοδό του, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προεδρεύσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 5 Ιανουαρίου, είπε ότι το να προεδρεύσει σε Υπουργικό Συμβούλιο είναι κάτι το οποίο προβλέπεται από τις διατάξεις του Συντάγματος. Και τόνισε ότι ο ίδιος θα προεδρεύσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου… Συγκεκριμένα είπε:» Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα κράτος που διοικείται στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται από το Σύνταγμα. Δεν μιλάμε για κράτος επαρχίας. Όπως θα θυμάστε είχα πει στην αρχή ότι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει εκλέξει ο λαός, θα χρησιμοποιήσω όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Και προειδοποίηση!

Εν συνεχεία, αφού ανέφερε »χρησιμοποιώ τις αρμοδιότητες που μου δίνει το Σύνταγμα» συμπλήρωσε πως θα ζητήσει τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με αυτό: »Στις 19 Ιανουαρίου θα συγκληθεί υπό την προεδρία μου το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Μπέστεπε ( σ.σ. όπου στεγάζεται το Προεδρικό Μέγαρο). Εκτός αυτού – προειδοποίησε – κανείς να μην επιχειρήσει να δημιουργήσει κηδεμονία πάνω στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
Ετσι αυτονόητα τίθεται το ερώτημα – που έχει ξαναπροβάλει το OnAlert.gr :Ποιος κυβερνά την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος λογοδοτεί στη Βουλή, ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν;

Το θέμα εγέρθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από παρέμβαση   του πρώτου σύμβουλου του Προέδρου κ. Μπινάλι Γιλντιρίμ ο οποίος δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο ο Πρόεδρος Ερντογάν »θα συμπροεδρεύει» του υπουργικού συμβουλίου.

Πως και γιατί θα γίνει αυτό; 

»Και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων»
 
Η απάντηση είναι – για τους ανθρώπους του κ Ερντογαν και τον ίδιο προφανώς – απλή: »Το 52% του έθνους μας τον ψήφισε για Πρόεδρο. Μολονότι, κατά τη συνταγματική τάξη, δεν έχει πολιτική ευθύνη είναι πολιτικά υπεύθυνος στην κοινωνία. Είναι άλλωστε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά περίπτωση προΐσταται του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζει τις απόψεις του για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την  κοινωνία».
Η δήλωση αυτή συνέπεσε με την δημοσιοποίηση ρυθμίσεων σύμφωνα με τις οποίες η Προεδρία της Δημοκρατίας αποκτά δομή …κυβέρνησης!Έτσι ο θεσμικός χαρακτήρας του Προεδρικού Γραφείου διαμορφώθηκε με 13  Διευθύνσεις αντί 4 που είχε  και καθορίζονται οι αρμοδιότητες κάθε μίας από αυτές καλύπτοντας πλέον αναλυτικά όλους σχεδόν τους τομείς κυβερνητικής ευθύνης, όπως  εξωτερικές σχέσεις, οικονομία,παιδεία, άμυνα κλπ. Ουσιαστικά αυτές οι Διευθύνσεις θα λειτουργούν ως οιονεί μικρά υπουργικά συμβούλια…

Όπως αναφέρεται από πλευράς Ερντογάν η ανακήρυξή   σε Συμπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου »πατάει»  σε συνταγματική κάλυψη του Συντάγματος του 1982- ένα Συνταγμα όμως που είχε επιβάλει η στρατιωτική δικτατορία του Κενάν Εβρεν …