Ερντογάν και Νταβούτογλου «χαρίζουν» τους 49 Τούρκους ομηρους στην MIT!

 Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ενώ όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας ανέφεραν από τα πρώτα ρεπορτάζ τους ότι  για την απελευθέρωση των 49 ομήρων <<δεν δόθηκαν λύτρα, δεν δόθηκε κανένα αντάλλαγμα και δεν έγινε επιχείρηση>> οι κκ Ερντογάν και Νταβούτογλου για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και »εθνικού πρεστίζ» κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν ότι …όλα τα έκανε η ΜΙΤ , η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, με …ειδική επιχείρηση! Και πολύ περισσότερο για να μην φανεί ότι έγινε διαπραγμάτευση και συμφωνία με παρακλάδια ή την ίδια την ISIL…

Τα τηλεοπτικά δίκτυα, από χθες το πρωί, αναφέρονται συνεχώς, διακόπτοντας την εκπομπή τους, στη λήξη της ομηρίας των 49 υπαλλήλων του Προξενείου της Τουρκίας στη Μοσούλη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην Τουρκία. Η ομηρία αυτή κράτησε 101 μέρες, καθώς, να θυμίσουμε,είχαν συλληφθεί από μαχητές της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης  του <<Ισλαμικού Κράτους>>  (ΙSIL) τον Ιούνιο στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης. Από τους 49 ομήρους, οι 3 που ήταν ντόπιο επιτόπιο προσωπικό, αφέθηκαν στο Ιράκ και οι 46 πήγαν στην Άγκυρα.

Ο ευρισκόμενος στο Αζερμπαϊτζάν Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ Α. Νταβούτογλου, διακόπτοντας την εκεί επίσκεψή του πήγε στη Σανλίουρφα, όπου έφθαναν και οι 46 Τούρκοι όμηροι,
Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τους ομήρους στο αεροδρόμιο της Σανλίουρφα και στη συνέχεια, μαζί με τη σύζυγο του και τους Υπουργούς που τον συνόδευαν, δέχθηκε όλους τους ομήρους στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να τους μεταφέρει στην Άγκυρα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν συγκινητικές στιγμές από τον εσωτερικό χώρο του Πρωθυπουργικού αεροσκάφους, όπου βρισκόταν ο Τουρκος Πρωθυπουργός,οι Υπουργοί,οι λοιποί επίσημοι και οι 46 όμηροι.  Τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι, όπως δήλωσαν ορισμένοι από τους ομήρους, κατά την ομηρία τους δεν έτυχαν κακομεταχείρισης και, όταν την Πέμπτη τους είπαν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, συνέχισαν να είναι επιφυλακτικοί, διότι αυτό είχε γίνει κι άλλες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, ανέφεραν ότι οι όμηροι εξαναγκάσθηκαν να αλλάξουν θέση γύρω στις 8 φορές, αλλά επισημάνθηκε πως για την απελευθέρωση των ομήρων δεν δόθηκαν λύτρα, δεν δόθηκε κανένα αντάλλαγμα και δεν έγινε επιχείρηση. 

Επιχείρηση »προπαγάνδας»

Ωστόσο αμέσως μετά άρχισε η προσπάθεια να φανεί …εμπλοκή της ΜΙΤ. και μάλιστα με υπονοούμενα και ασαφείς δηλώσεις ότι έγινε κάτι σαν ..επιχείρηση.Το βασικό είναι βέβαια να μην ομολογήσουν οποιαδήποτε συναλλαγή. Και ακολουθούν τα περί …προσχεδιασμενης επιχείρησης, όπως θα διαβάσετε παρακάτω…

Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο έφθασε στο αεροδρόμιο της Άγκυρα, όπου ο κ Νταβούτογλου, σε ομιλία του, ξεκινώντας λέγοντας ότι σήμερα είναι μέρα γιορτής, ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους τον Τουρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, που ασχολήθηκε για το θέμα από την εποχή της Πρωθυπουργίας του, τα μέλη της κυβέρνησης, τον επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Φιτναν και τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Μοσούλη, κ. Οζτούρκ Γιλμάζ, το προσωπικό του Προξενείου και τους συγγενείς τους για τη στάση που τήρησαν και όλους όσους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.Ο Κ. Νταβούτογλου είπε σε τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ότι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίς το πρωί του Σαββατου και έχουν φτάσει στην Τουρκία. Δεν παρήχε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.

Ωστόσο δια του …Twitter άρχισε να καλλιεργεί κλίμα υπέρ της ΜΙΤ:»Σήμερα στις 5 π.μ. φέραμε στη χώρα μας τους πολίτες μας που κρατούνταν στο Ιράκ. Μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ τις οικογένειες που κράτησαν την αξιοπρέπειά τους», έγραψε νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου στο λογαριασμό του στο Twitter. Ευχαρίστησε επίσης την MIT, την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας.

Ερντογάν: «Προσχεδιασμένη επιχείρηση» η απελευθέρωση!

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ Ερντογάν με την …μεγαλομανία που τον διακρίνει το πήγε λίγο παραπέρα: Η απελευθέρωση σήμερα 49 Τούρκων ομήρων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο στο Ιράκ από τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, ήταν μέρος μιας «προσχεδιασμένης επιχείρησης» της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφέρεται σε δήλωσή του  την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Είπε συγκεκριμένα :«Για την επιχείρηση αυτή ευχαριστώ τον αξιότιμο Πρωθυπουργό, τους συνεργάτες του, τη ΜΙΤ, η οποία,  από την πρώτη στιγμή, παρακολούθησε με μεγάλη ευαισθησία, με υπομονή και αυτοθυσία, μέχρι σήμερα, την υπόθεση και τελικά πραγματοποίησε μια πετυχημένη επιχείρηση διάσωσης. Ευχαριστώ εγώ ο ίδιος προσωπικά και εν ονόματος της χώρας μου και του έθνους μου τον επικεφαλής της ΜΙΤ και το κάθε μέλος της Υπηρεσίας αυτής, που ασχολήθηκε με το θέμα και έλαβε μέρος στην επιχείρηση και τους συγχαίρω ολόψυχα γι’ αυτή την μεγάλη επιτυχία τους. Επίσης, λέω περαστικά στο προσωπικό του Προξενείου μας, που έφθασε αυτή την στιγμή στην χώρα μας και ευχαριστώ και τους ιδίους και τις οικογένειες τους για την υπομονή, που επέδειξαν και την αισιόδοξη προσδοκία τους. Δυστυχώς, από τη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν, έγιναν διάφορες ενέργειες εντός και εκτός της χώρας για την εκμετάλλευση του θέματος και για την άσκηση σαμποτάζ σ’ αυτή την ευαίσθητη διαδικασία. Ειδικότερα, ορισμένοι κύκλοι και ορισμένα ΜΜΕ παρουσίασαν μια άκρως ανεύθυνη στάση στο θέμα, αλλά παρόλα αυτά, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, ορισμένα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά επέδειξαν μεγάλη ευαισθησία για το θέμα της ασφάλειας ζωής των πολιτών μας, που κρατούνταν συμπεριφερόμενα με ψυχραιμία και σύνεση και γι’ αυτό τους ευχαριστώ.
>>Η επιχείρηση έγινε με πλήρη επιτυχία και το γεγονός ότι οι πολίτες μας φθάσαν στην Τουρκία είναι άκρως σημαντικό και αξιόλογο για το γεγονός ότι δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η Μεγάλη Τουρκία. Εύχομαι από τον θεό και τον παρακαλώ να μην αντιμετωπίσει η χώρα μας και το έθνος μας ξανά τέτοιες δοκιμασίες.

>>Εύχομαι και πάλι περαστικά στους πολίτες μας που απελευθερώθηκαν και ευχαριστώ τον αξιότιμο Πρωθυπουργό μας, την κυβέρνησή μας, τη Μυστική Υπηρεσία και όλους τους αδελφούς και φίλους που συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό».

Τι ξέφυγε του Ερντογάν!

Ακολούθησαν αμέσως μετά ρεπορτάζ με διαρροές για πολύ …ΜΙΤ : Ειδικότερα σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΤV αναφορικά με την απελευθέρωση των ομήρων τονίζεται η αλλαγή θεσεων 8 φορές και ότι αυτή η αλλαγή θέσεων παρακολουθήθηκε τόσο από τα μέλη της ΜΙΤ όσο και μέσω δορυφόρου. Η ΜΙΤ, αναφερει,ήταν συνεχώς ενήμερη για το που βρισκόταν το προσωπικό και οι οικογένειες. Οι ίδιες πηγές που ανέφεραν τα παραπάνω τόνισαν ότι την επιχείρηση διάσωσης την διεξήγαγε μόνο η Τουρκία και δεν πήρε από πουθενά βοήθεια-Επισημάνθηκε ότι δεν ελήφθη υποστήριξη από καμία άλλη χώρα είτε Υπηρεσία Πληροφοριών. Η επιχείρηση διάσωσης, εγραφη, πραγματοποιήθηκε στο σύνολό της από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο εξωτερικό της ΜΙΤ και πρόκειται για μια τουρκική επιχείρηση. Βεβαίως του ίδιου του Ερντογαν του ξέφυγε και ευχαρίστησε << όλους τους αδελφούς και φίλους που συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό»!!!.

Πηγές της Ασφάλειας επέμειναν επίσης, ότι δεν έγιναν επ’ ουδενί διαπραγματεύσεις για λύτρα και δεν  καταβλήθηκαν λύτρα. Ακόμα είπαν πως μέχρι σήμερα 5 -6 φορές έφθασαν στη φάση της διάσωσης, αλλά λόγω του κλίματος πολέμου στην περιοχή, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.Οι όμηροι μεταφέρθηκαν μέσω Συρίας στην Τουρκία από τη ΜΙΤ για λόγους ασφαλείας

 Νταβούτογλου: Θα μείνουν όλα μυστικά…
Εξάλλου, και ο κ. Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο ερχόμενος από το Μπακού στη Σανλίουρφα, τόνισε ότι οι 49 όμηροι μεταφέρθηκαν από ειδική ομάδα και επεσήμανε πως οι πληροφορίες αναφορικά με την επιχείρηση θα …παραμείνουν μυστικές και ότι αυτές θα τις γνωρίζουν …μόνο οι αρμόδιοι υψηλού επιπέδου. 
Το γιατί είναι φανερό: Για να μην υπάρχουν επίσημες θέσεις ώστε αν πότε αποκαλυφθεί η αλήθεια ( για τις διαπραγματευσεις) να μπορεί να »χωράει» είτε διάψευση είτε επιβεβεβαιωση- ακόμα και »πούλημα τρέλας»…
  
Να σημειώσουμε ότι η σύλληψη των ομήρων είχε πράγματι εξασθενίσει  την όποια ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας, ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και σημαντικής συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σε συμμετοχή σε δράσεις κατα της απειλής που δημιουργούν οι μαχητές του << Ισλαμικού Κράτους>>.Οι ΗΠΑ καταστρώνουν σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία εναντίον της οργάνωσης << Ισλαμικο Κράτος>>, αλλά η Τουρκία είχε καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να αναλάβει ρόλο πρώτης γραμμής, εν μέρει εξαιτίας των φόβων για την τύχη των ομήρων. 
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΜΙΤ έχει κάνει κάποια συμφωνία με την ISIL.Για παράδειγμα να μην δώσει την βάση του Ιντσιρλίκ για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι… Την συμφωνία αυτή ( ή όποια παρόμοια)  η Τουρκία αναμένεται  να τηρήσει  από δω και πέρα τηρώντας την γνωστή …τουρκική τακτική <<ναι>> στα λόγια και <<όχι>> στην πράξη όσον αφορά την συμμετοχή στην συμμαχία κατά της ISIL . Και βεβαίως, εκτιμούν οι αναλυτές που βασίζονται σε άλλες παρόμοιες πρακτικές,οι Τούρκοι ιθύνοντες  θα διαδίδουν ότι η ΜΙΤ …έκανε  κάτι σαν … CIA..

Διαβάστε ακόμη:

Απελευθέρωσαν 49 Τούρκους ομήρους οι ισλαμιστές

1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος


Έτσι έγινε η επιχείρηση των αμερικανών κομάντος στη Συρία! Όλο το χρονικό

.