Ο Ερντογάν θα πληρώσει δημοσιογράφους! Μπούμερανγκ οι αγωγές

Την ώρα που ο υπερφίαλος Τούρκος Υπουργός για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριζε ότι η χώρα του  έχει εφαρμόσει περί τους 2000 νέους νόμους στο πλαίσιο της εναρμόνισης της με τις ευρωπαϊκές νόρμες,ότι εξέλεξε τον πρώτο Συνήγορο του Πολίτη, ότι ετέθη σε λειτουργία νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ περί ελευθεριών στην Τουρκία,από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο έρχονταν στο φως περιπτώσεις καταδίκης της Τουρκίας για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγή του ακαδημαϊκού Αχμέτ Γιλντιρίμ, κρίθηκε ότι  ο τουρκικός Ν. 5651, ο οποίος ρυθμίζει τα του  περιεχόμενου του Διαδικτύου και κατ’εφαρμογή του οποίου έχουν απαγορευθεί από τις τουρκικές αρχές χιλιάδες ιστότοποι, παραβιάζει την ΕΣΔΑ. και η Τουρκία καταδικάζεται.

Σημειώνεται από την εφημερίδα Τoday Zaman ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραπάνω απαγορεύσεις διενεργήθηκαν, όχι με δικαστικές αποφάσεις αλλά με διοικητικές πράξεις, ενώ από το 2009 και εφεξής  οι αρμόδιες αρχές δεν παρέχουν καν στατιστικά στοιχεία για το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε όχι απλώς ότι η απαγόρευση  συγκεκριμένου ιστότοπου αλλά ότι ο επίμαχος νόμος στο σύνολό του παραβίαζε την ΕΣΔΑ! 

Στην ελευθερία της έκφρασης αναφέρεται επίσης άρθρο γνώμης του κ. Orhan Kemal Cengiz  στην Today’s Zaman. Ο αρθρογράφος επισημαίνει καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγή δημοσιογράφου κ. Εμπριλ Τουσάλπ, ο οποίος καταδικάστηκε από τα τουρκικά δικαστήρια ύστερα από αγωγή του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού κ.Ερντογάν για σχόλια τα οποία έκανε εις βάρος του. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και την καταδίκασε σε αποζημίωση. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα την ίδια εξέλιξη θα έχουν όλες οι αγωγές που έχει καταθέσει ο κ. Ερντογάν με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποζημιώσεις που του έχουν επιδικαστεί από τα τουρκικά δικαστήρια. Δεδομένου ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων κατά των οποίων έχει στραφεί είναι αρκετά μεγάλος το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.