Ο Ερντογάν προηγείται με διαφορά σε δημοσκόπηση

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pollmark της Τουρκίας για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΑΚP σήμερα έχει τη στήριξη του 51.9% των ψηφοφόρων , το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) το 25.5%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) στηρίζει το 13.6% ενώ το φιλο-κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στηρίζει το 7.4% των ψηφοφόρων.
Άλλο ένα στοιχείο της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Sabah είναι πως οι απαντήσεις που δίνουν οι Τούρκοι σχετικά με τα γεγονότα που είχα ξεσπάσει στη Τουρκία με αφορμή το πάρκο Γκεζί.
Το 51.% των τούρκων υποστηρίζει πως «δεν στηρίζει τους διαδηλωτές καθώς στόχος των διαδηλωτών ήταν να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση προκαλώντας επεισόδια¨. Το 33.3% των τούρκων «στηρίζει τους διαδηλωτές καθώς χρησιμοποιούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα».
Άλλη μια απάντηση που προκαλεί εντύπωση είναι πως το 51.5% πιστεύει πως « η αστυνομία έκανε αυτό που πρέπει» ενώ το 39.5% υποστηρίζει πως « η αστυνομία έκανε υπερβολική χρήση βίας»
Το 47.4% των τούρκων υποστηρίζει πως « στην εξάπλωση των γεγονότων έχουν παίξει ρόλο οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και το λόμπι των επιτοκίων».