Eρντογάν: » Δώστε τζαμί στην Αθήνα με αντάλλαγμα τη Θεολογική Σχολή»

  ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ζητά ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και φαίνεται πως στο ζήτημα αυτό δεν το θεωρεί μόνο ως θέμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας αλλά ως θέμα παζαρέματος με την Ελλάδα και θέτει τους όρους του. Τ
Σε ομιλία του στα Άδανα ο Ερντογάν δήλωσε πως « πολλοί μας λένε “γιατί δεν ανοίξατε τη Θεολογική Σχολή”. Όλα τελείωσαν, έμεινε η Σχολή. Κι εγώ τονίζω πως για μας η Θεολογική Σχολή δεν είναι δύσκολο θέμα. Μπορούμε να την ανοίξουμε, αλλά όλο μας λέτε “δώσε, δώσε». Κι εγώ δηλώνω πως στην Αθήνα έχουμε δυο ιστορικά τζαμιά. Πόσες φορές μας δώσατε λόγους; Αντε, ελάτε να αναπαλαιώσουμε αυτά τα δυο ιστορικά μας τζαμιά. Δεύτερο θέμα, στη δυτική Θράκη έχω 150.000 ομοεθνείς μου. Γιατί τον μουφτή τους να τον διορίζει η ελληνική κυβέρνηση; Οι ιμάμηδες μας, να εκλέγουν τους μουφτήδες τους. Εμείς διορίζουμε τον κύριο Βαρθολομαίο; Όχι. Τον Βαρθολομαίο τον εκλέγουν οι ίδιοι. Εγώ είχα πει και στον κύριο Βαρθολομαίο και στον έλληνα πρωθυπουργό « στείλτε μας ιερείς να τους κάνουμε τούρκους υπηκόους» διότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει την υπηκοότητα σε 17 Μητροπολίτες».
Από τις δηλώσεις αυτές φαίνεται πως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης για την Άγκυρα θεωρείται ένα ισχυρό χαρτί στο παζάρι που θέλει να κάνει με την Ελλάδα σε διάφορα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακοίνωση για την μή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Ο Νταβούτογλου ζητά τέμενος και εκλογή μουφτή για να ανοίξει τη Χάλκη – Δεν θα πάρουμε Αχμέτ