Ο Ερντογάν εγκαινίασε την υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την ημερομηνία της 29ης Οκτωβρίου όπου η Τουρκία γιορτάζει την 90η επέτειο της ίδρυσης της χώρας επέλεξε η κυβέρνηση Ερντογάν για να εγκαινιάσει την υποθαλάσσια σήραγγα της Κωνσταντινούπολης, ένα έργο που ενώνει σιδηροδρομικώς την Ευρώπη με την Ασία κάτω από τα νερά του Βοσπόρου.

Το έργο έχει την ονομασία Marmaray και το εγκαινίασαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε , ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα και ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμούντ.. Ο Γκιουλ συνοδευόμενος από τους υπόλοιπου ηγέτες, ήταν αυτός που οδήγησε το συρμό στο πρώτο δρομολόγιο από την Ασία στην Ευρώπη.

H σύμβαση της κατασκευής του Marmaray υπογράφηκε το 2004 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και το συνολικό κόστος του έργου έχει φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υποθαλάσσιο τούνελ στο Βόσπορο έχει μήκος 1.4 χιλιομέτρων, ενώ το συνολικό έργο που αποτελείται από 5 σταθμούς αποτελείται από 13.6 χιλιόμετρα. Σχεδιάζεται η μεταφορά 1 εκατομμυρίου επιβατών ανάμεσα στις δυο όχθες σε καθημερινή βάση.

Η απόσταση στις δυο όχθες του Βοσπόρου θα διανύεται σε μόλις 3.5 λεπτά. Το υποθαλάσσιο τούνελ είναι κατασκευασμένο από Ιάπωνες μηχανικούς, σε βάθος 60 μέτρων.
Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου υπο τις οδηγίες των Ιαπώνων.

Το έργο θεωρείται σημαντικό καθώς μέχρι σήμερα οι δυο όχθες του Βοσπόρου ενώνονταν μόνο οδικώς από τις δυο κρεμαστές γέφυρες και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει άμεση συγκοινωνία με σιδηροδρομική σύνδεση.
Το Marmaray έχει χτιστεί παράλληλα με το ρήγμα της Ανατολίας το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και θα αντέχει σε σεισμούς μεγέθους 7.5 Ρίχτερ. Ο τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του ανακοίνωσε πως ήδη κατασκευάζεται και δεύτερη υποθαλάσσια σήραγγα για τη διέλευση οχημάτων κάτω από το Βόσπορο που θα είναι έτοιμη το 2015.
« Το Μarmaray είναι ένα έργο όλης της ανθρωπότητας. Είναι ένα έργο όλων των αδελφών μας από το Λονδίνο μέχρι το Πεκίνο και το Τόκιο» δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του έργου βρέθηκαν συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανάμεσά τους, 30 πλοία βυζαντινού στολίσκου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε επερώτηση στο Κοινοβούλιο και επικρίνει την κυβέρνηση πως βιάστηκε να ανοίξει την υποθαλάσσια σήραγγα ισχυριζόμενη πως δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.