Ερντογάν ο εθνικός «αρχισυντάκτης»

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Σκληρή κριτική έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός  Ερντογάν προς τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία  τον κατηγόρησαν για λογοκρισίας χαρακτηρίζοντας τον απαξιωτικά <<εθνικό αρχισυντάκτη>>, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από διεθνείς  δημοσιογραφικές οργανώσεις. Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «Να βουλιάξει  αυτή η  δημοσιογραφία σας», «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα>, ενώ. ζήτησε να επιδιώξουν οι εφημερίδας μια «εθνική δημοσιογραφία».Η παρέμβαση οδήγησε εκδότη να θέσει σε αργία δυο αρθρογράφους….. 
Οι κεραυνοί Ερντογαν εκτοξεύτηκαν κατά την  του ομιλία του στην Κ.Ο του ΑΚΡ. Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Ερντογάν ήταν οι αποκαλύψεις των ΜΜΕ για τις διαπραγματεύσεις του τουρκικού κράτους με τον Οτζαλάν και κυρίως οι διαρροές των συνομιλιών στο Ιμραλί που δημοσιοποίησε η Hurriyet.
Ενδεικτικά αναφέρεται  ότι ο κ. Ερντογάν μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η χωρίς όρια ελευθερία» είναι αδύνατη. Και ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν πράγματα που δεν έγραφαν ποτέ στο παρελθόν.Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως οποιεσδήποτε αναφορές στην νέα διαδικασία ( για επίλυση Κουρδικού) πρέπει να εκλαμβάνονται ως φήμες έως ότου η κυβέρνηση πει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα  «Μην μιλάτε . Μην κοιτάτε τι λένε οι άλλοι. Ακούστε τι λέμε εμείς» , τόνισε ο κ. Ερντογάν. Ο αρχηγός του CHP κ. Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να του εξηγήσει τι συμβαίνει , ενώ ο αρχηγός του MHP κ. Μπαχτσελί δήλωσε ότι δεν έχει σημασία η πηγή της διαρροής.
 Η εφημερίδαTaraf αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν συμπεριφέρεται ως ο «εθνικός αρχισυντάκτης» και ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην εφημερίδα Μιlliyet και στον αρθρογράφος της Milliyet Χασάν Τζεμάλ για τη δημοσίευση των διαρροών από την απόρρητη συνάντηση (στο Ιμραλί)  με τις λέξεις «Να βουλιάξει  αυτή η  δημοσιογραφία σας». Τώρα , αναφέρει η εφημερίδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός  προτείνει να επιδιώξουν οι εφημερίδας μια «εθνική δημοσιογραφία». Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία φθάνει  σε  επίπεδα που βλάπτουν τα εθνικά της συμφέροντα και πρόσθεσε: « Θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Δημοσιεύματα που βλάπτουν την διαδικασία (Ιμραλί) και δίνουν έρεισμα σε αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την διαδικασία είναι ασύμβατα με την εθνική συμπεριφορά»
 Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι έπειτα από την σκληρή κριτική του κ. Ερντογάν, ο ιδιοκτήτης της Milliyet κ. Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν υπογραμμίζοντας ότι «δεν ανέμενε να καταστεί τέτοιου είδους η εφημερίδα» ζήτησε από τον εκδότη της εφημερίδας κ. Ντέρυα Σαζάκ να θέσει  σε διαθεσιμότητα τους αρθογράφους Τζαν Ντουντάρ και Χασαν Τζεμάλ . Ο Σαζάκ υπερασπίστηκε τους αρθογράφους , αλλά  έπειτα από  έντονη αντιπαράθεση αποδέχθηκε να τους δώσει «υποχρεωτική άδεια» για ένα διάστημα.
 Η Ομοσπονδία Τούρκων Δημοσιογράφων καθώς και η Πλατφόρμα για την Δημοσιογραφική Ελευθερία καταδίκασαν τις δηλώσεις Ερντογάν . Η Τουρκική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει: « Τέτοιες ατυχείς δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό είναι απαράδεκτες σε ότι αφορά την Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου» Ο  Υποδιευθυντής του ΙΡΙ κ. Anthony Mills κάλεσε τον κ. Ερντογάν να παραμείνει εντός των πλαισίων των εξουσιών του ως πρωθυπουργός.