«Η Ευρώπη είναι απογοητευμένη από τον Ερντογάν»

Σκληρός με τον   τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ  Ερντογάν είναι ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ηannes Swoboda.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ερντογάν καθίσταται όλο και πιο αυταρχικός, αν και γενικά αναφέρθηκε θετικά για την Τουρκία..
 
Για τον κ. Ερντογάν  ανέφερε συγκεκριμένα ότι παρά το καλό ξεκίνημα της κυβέρνησής του, η Ευρώπη είναι απογοητευμένη από τόσο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων όσο και από την άνοδο των ισλαμικών τάσεων στην Τουρκία αλλά και από τις  αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν.
 
Ο κ. Swoboda ανέφερε επίσης στην εφημερίδα ότι οι σχέσεις  Τουρκίας και η ΕΕ διανύουν μια περίοδο ύφεσης και ότι και οι δύο πλευρές εμφανίζονται απρόθυμες για την οργάνωση συναντήσεων καθώς έχουν η κάθε μια τα δικά της προβλήματα. .
 
Σύμφωνα με τον κ. Swoboda οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν πάλι έπειτα από την λήξη της κυπριακής Προεδρίας . «Χρειαζόμαστε χρόνο για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι στενοί δεσμοί τους θα είναι πολύ χρήσιμοι για τους λαούς τους» τόνισε ο κ. Swoboda προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα για την ΕΕ  καθώς και για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
 
Ο κ. Swoboda υποστήριξε ότι θεωρεί πως ο αντιτουρκισμός στην Ευρώπη δεν συνιστά μεγάλο πρόβλημα καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει θαυμάσιες σχέσεις με την νέα γαλλική κυβέρνηση , ενώ προέβλεψε ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Γερμανία έπειτα από τις γερμανικές εκλογές . Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το  ζήτημα της Αρμενικής Γενοκτονίας που κλόνισε τις σχέσεις Τουρκίας Γαλλίας πέρυσι και ότι τέτοια ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν την πολιτική.
 
Επίσης ο κ Swoboda απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία μπορεί να εισέλθει στο κλάμπ του Ιράν ή άλλων χωρών τονίζοντας ότι τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία δεν είναι εναλλακτικές επιλογές για την Τουρκία διότι η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη αγορά. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Συρία έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Ασσαντ και ειδικότερο στην άμβλυνση της στάσης των φονταμενταλιστών ισλαμιστών στην Συρία.