Ερντογάν: «Γεμίστε το Μπλέ Τζαμί και μετά βλέπουμε για την Αγία Σοφία»

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

«Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ (»Μπλε Τζαμί») που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε». Αυτό απάντησε ο Τουρκος Πρωθυπουργός  κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλήθος που φώναζε υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Τζαμί, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός τεμένους Μετζιντιγιέ  στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Η απάντηση του Ερντογάν χαρακτήρίστηκε διπλωματική  από Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ότι την έχει χρησιμοποιήσει και άλλη φορά για να συντηρεί το θεμα ανοιχτό…Συγκεκριμένα π απάντηση είχε δώσει πέρυσι τον Μάιο κατά τη σύνοδο του κόμματός του στο Κιζίλτζαχαμ, όταν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του έθεσαν το θέμα για πρώτη φορά.

Στο ανακαινισμένο τέμενος, το οποίο ήταν εδώ και τρία χρόνια κλειστό για να γίνουν οι εργασίες , ο Τουρκος Πρωθυπουργός έφθασε συνοδευόμενος από υπουργούς και τοπικούς παράγοντες, για να συμμετάσχει στην πρώτη προσευχή.

<<Παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς το Μπλέ Τζαμί>>

Μετά την προσευχή, ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Αγιά Σοφιά» και τους είπε: «Δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει το Σουλτάναχμετ (»Μπλε Τζαμί»), αλλά παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς. Πρέπει πρώτα να γεμίσουμε αυτό το τέμενος, όχι μόνο για τις καθιερωμένες μαζικές προσευχές, αλλά και για τις άλλες ώρες (πρωινές). Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό».

Οι πιέσεις για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή προέρχονται κυρίως από το »Κόμμα Ευημερίας», η νεολαία του οποίου είχε οργανώσει την περασμένη βδομάδα – όπως είχε αναφερει αναλυτικά το OnAlert- μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφιά. Στις εκδηλώσεις είχε συμμετάσχει και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, ζητώντας  τη μετατροπή της από Μουσείο σε τζαμί.
 
Τι γράφει ο τύπος αναλυτικά

Ο Τύπος αναφέρεται σήμερα εκτενώς στα χθεσινά εγκαίνια του τεμένους Μετζιντιγιέ στο Ορτάκιοι της Κωνσταντινούπολης από τον Ερντογάν και στην απάντηση που έδωσε σε ερώτημα που ακούστηκε από τα συγκεντρωμένα πλήθη αν θα ανοίξει στο προσκύνημα την Αγία Σοφία.
 
Η Zaman  επισημαίνει ότι ο  Ερντογάν είπε πως θα πρέπει να γεμίσει πρώτα το Σουλταναχμέτ, το Σουλεϊμανιγιέ και το τέμενος Φατίχ αλλά ακόμα και στις πρωϊνές προσευχές και η συνέχεια θα έρθει.

Η Yeni Safak αναφέρεται στο θέμα  στην πρώτη σελίδα  με τον τίτλο «Μήνυμα για την Αγία Σοφία από το Ορτάκιοι». 

Η Vatan γράφει για το θέμα  με τον τίτλο «Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλταναχμέτ». Η εφημερίδα αναφέρει στον υπότιτλο την απάντηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν και σημειώνει επίσης ότι το τέμενος Μετζιντιγιέ είχε κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί Σουλτάνου Αμπντουλμεντζίντ, τον αρμενικής καταγωγής Νιγκογός Μπαλγιάν. Ακόμα επισημαίνεται ότι ο Νιγκογός Μπαλγιάν και ο πατέρας του ήταν από τους αρχιτέκτονες των ανακτόρων του Ντολμαμπαχτσέ. 

Η Takvim γράφει για το θέμα  με τον τίτλο «Μήνυμα για την Αγία Σοφία» και επισημαίνει  τη δήλωση του Τουρκου Πρωθυπουργού.

Η Taraf αναφέρεται στο θέμα και προβάλλει την απάντηση του Ερντογάν με τον τίτλο «Η απάντηση του Πρωθυπουργού για την Αγία Σοφία».

Η Star γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Πρώτα να γεμίσουμε τα τεμένη μας και μετά η Αγία Σοφία». 

Η Sabah γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Να γεμίσει το τέμενος Σουλταναχμέτ και μετά βλέπουμε για την Αγία Σοφία».

Η Posta κάνει αναφορά στο θέμα με τον τίτλο «Γεμίστε το Σουλταναχμέτ και η συνέχεια έρχεται»
Η Hurriyet αναφέρει την απάντηση του Τουρκου Πρωθυπουργού στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Καταρχήν να γεμίσουμε το Σουλταναχμέτ».

Η Cumhuriyet  αναφέρεται στη δήλωση του Τουρκου  Πρωθυπουργού και στα εγκαίνια με τον τίτλο «Πρώτα γεμίστε το Σουλτανχμέτ».

Η Bugun γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Απάντηση του Πρωθυπουργού για την Αγία Σοφία : Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλταναχμέτ»

Διαβάστε ακόμη:

Προσευχή ισλαμιστών μπροστά στην Αγία Σοφία – Φωτογραφίες και βίντεο

Τούρκοι καθηγητές ζητούν να παραμείνει η Αγιά Σοφιά Μουσείο