Ερντογάν-Γκιούλ: Ο «άγνωστος πόλεμος» της Τουρκίας

Εναν »άγνωστο πόλεμο» ,μεταξύ του πρώην Πρόεδρου της Τουρκίας κ.  Αμπντουλάχ Γκιούλ και του  νυν κ.Ταγίπ Ερντογάν  κατά το διάστημα που ο τελευταίος ήταν Πρωθυπουργός, αποκαλύπτει το νέο βιβλίο του κ.Ahmet Sever, στενού συνεργάτη και συμβούλου Τύπου του πρώτου, στο οποίο καταγράφει τις εμπειρίες του δίπλα στον Γκιουλ, από την πρώτη περίοδο ανόδου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην εξουσία.

Το νέο βιβλίο του κ.Ahmet Sever (Αχμέτ Σεβέρ), δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η ένταση μεταξύ των κ.κ. Γκιούλ και Ερντογάν κορυφώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις – ιδίως μετά την εξέγερση στο Πάρκο Γκεζί, και το σκάνδαλο διαφθοράς υπουργών τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με το κ. Yetkin της Hurriyet Daily News, ο κ. Γκιουλ είχε γνώση του περιεχομένου του βιβλίου του κ. Sever, από τον οποίο είχε ζητήσει να καθυστερήσει την κυκλοφορία του βιβλίου μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ώστε να μην κατηγορηθεί από στελέχη του κόμματος, ότι είχε μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος με το βιβλίο του σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ήταν τόσο θετικά για το ΑΚΡ, όπως και έγινε.Το βιβλίο,  κυκλοφόρησε χθες, 14 Ιουνίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNNTurk ,το βιβλίο, με τον τίτλο «12 χρόνια με τον Γκιουλ» , αποκαλύπτονται οι παρασκηνιακές αντιγνωμίες μεταξύ των δύο σε θέματα όπως ο τρόπος διαχείρισης του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας, η πολιτική στη Συρία, τα επεισόδια για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και η ελευθερία του Τύπου.

Αναφερόμενος στο χρονικό σημείο αφετηρίας της εμφάνισης των διαφωνιών στις σχέσεις Γκιουλ – Ερντογάν, ο κ. Sever αναφέρει :

«Στην αρχή υπήρχε ταύτιση των απόψεων. Ο Γκιουλ έβλεπε ότι η ΕΕ ήταν ο δρόμος διάσωσης της Τουρκίας. Τα χρόνια 2002 – 2007 μπορεί να χαρακτηριστούν και ως “Xρυσή Περίοδος”. Αυτό κράτησε μέχρι το 2009. Αλλά από το 2010, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να λιμνάζουν».

Όσον αφορά τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί, ο κ. Sever τα θεωρεί ένα ορόσημο στις σχέσεις Γκιουλ – Ερντογάν, που έκαναν πιο ορατή τη διαφορά των απόψεών τους.

«Ανησύχησε πολύ όταν κάηκαν οι πρώτες σκηνές (των διαδηλωτών). Η αντίδρασή του ήταν : “Η πυρκαγιά πρέπει να σβήνεται όσο είναι μικρή”. Ο Γκιουλ είχε αντιληφθεί το θέμα των επεισοδίων ως αντίδραση της ευαισθησίας μιας ομάδας ανθρώπων για το περιβάλλον. Ενώ ο Πρωθυπουργός Ερντογάν το είχε δει ως μία κίνηση για την ανατροπή του».

Στο «12 Χρόνια με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ» ο κ. Σεβέρ γράφει ότι ο κ.Γκιουλ είπε στον κ. Ερντογάν και στα ανώτατα στελέχη του ΑΚΡ μετά την αποκάλυψη των παράνομων παρακολουθήσεων και τις έρευνες για διαφθορά  (σκάνδαλο δωροδοκίας) το 2013 ότι οι κατηγορούμενοι υπουργοί θα πρέπει είτε να απολυθούν ή να παραιτηθούν.Σχετικά με όλα αυτά, ο κ. Γκιουλ, είχε επιμείνει εξαρχής στην άποψη οι τέσσερις πρώην Υπουργοί – Εγκεμέν Μπαγίς, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Μουαμέρ Γκιουλέρ – έπρεπε να απομακρυνθούν πάραυτα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αναφέρεται ακόμη στο βιβλίο ότι την περίοδο του σκανδάλου της 17-25 Δεκεμβρίου 2013, ο κ. Γκιουλ έλεγε ότι είχε χάσει τον ύπνο του, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τις εξελίξεις, αδυνατούσε να πιστέψει όσα συνέβαιναν. Θεωρούσε ότι οι Υπουργοί έπρεπε να παραπεμφθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το μέλλον αυτών των πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου, που αθωώθηκαν σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, χάρη στην πλειοψηφία του ΑΚΡ, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό θέμα στις συνομιλίες για την κυβέρνηση συνασπισμού σήμερα.

Σύμβουλος Τύπου επί 12 χρόνια του κ. Γκιούλ, ο κ. Σεβέρ αποκαλύπτει επίσης ότι ο συνιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κ. Γκιούλ είχε επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οι Ερντογάν και Νταβούτογλου ενεργούσαν ως  να ήταν ηγέτες της Συρίας ή της Αιγύπτου, προς βλάβην των τουρκικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το βιβλίο, σε μια συνάντηση με τους συμβούλους του, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2014, ο κ. Γκιούλ είπε ότι αν ξαναγινόταν Πρωθυπουργός μετά την ανάδειξη του Ερντογάν στην προεδρία, τότε θα άλλαζε πορεία στη χώρα.

«Θα ξαναζωντάνευα την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Θα διόρθωνα τα λάθη στην εξωτερική πολιτική. Η χώρα είναι πάρα πολύ πολωμένη και θα λάμβανα μέτρα για να διορθωθεί αυτό. Θα εστίαζα στον εκδημοκρατισμό. Θα έστελνα τους τέσσερις υπουργούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Κ. Γκιούλ σύμφωνα με το βιβλίο.

Να σημειωθεί ότι το ΑΚΡ πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριό του μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία στις 27 Αυγούστου 2014, μόλις μία ημέρα προτού λήξει επισήμως η θητεία του κ. Γκιούλ στην προεδρία.

Στο συνέδριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου επελέγη ως νέος ηγέτης του ΑΚΡ και  Πρωθυπουργός, κλείνοντας τον δρόμο στον Γκιούλ.

Τέλος με βάση ( και ) αυτό να σημειωθεί επίσης, ότι στο ερώτημα αν θα μπορούσε να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, το βιβλίο απαντάει θετικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.