Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει στενότερη συνεργασία με τη Βοσνία

Η Τουρκία ενδιαφέρεται πολύ για την κατάσταση στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σαράγεβο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και ανήγγειλε στήριξη της προσπάθειάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και στενότερες οικονομικές σχέσεις και συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία απέλασε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη 141 άτομα με την υποψία ότι συνδέονται με τρομοκρατικούς κύκλους, είπε κ. Ερντογάν, χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από συνομιλίες με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στην Τουρκία έχουν φθάσει τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικούς κύκλους.

Πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες για τα άτομα αυτά δείχνουν ότι προσπάθησαν να μεταβούν σε ζώνες πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία και στο Ιράκ μέσω Τουρκίας και να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν εκεί. Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας Μλάντεν Ίβανιτς ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

“Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας. Βλέπουμε τις διεθνείς εξελίξεις ομοίως και επίσης μοιραζόμαστε επίσης το ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” ανέφερε ο κ. Ίβανιτς προσθέτοντας ότι αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας για το ζήτημα αυτό. “Ο ρόλος της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Σήμερα έχει στα σύνορά της την πιο ασταθή περιοχή στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα πολύ καλά” υπογράμμισε ο κ. Ίβανιτς.

Οι κ.κ. Ίβανιτς και Ερντογάν τόνισαν την οικονομική σημασία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Σαράγεβο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό υπουργών και επιχειρηματιών, οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνίες που θα επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Σαράγεβο ως πρωθυπουργός και διατηρεί στενές σχέσεις με τον εκπρόσωπο των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Ο κ. Ίβανιτς δήλωσε ότι η αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και άλλων προϊόντων από τη Βοσνία στην Τουρκία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ειδικά επειδή οι παραγωγοί γάλακτος έχουν προβλήματα εξαγωγών σε χώρες – μέλη της ΕΕ. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και ότι υπάρχουν σχέδια να αυξηθούν σημαντικά.
Διευκρίνισε ότι τα σχέδια αφορούν στρατιωτική, πολιτική, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης της χωρητικότητας του αεροδρομίου του Σεράγεβο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και στο οικονομικό μέτωπο θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, είπε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη προσέλκυσε το μεγαλύτερο αριθμό των τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της.

Ο Μλάντεν Ίβανιτς είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει καλά την κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τον χαρακτήρισε τον ηγέτη μιας φίλης χώρα που προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια στη Βοσνία. Ο κ. Ίβανιτς υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση, μέσω της ανθρωπιστικής οργάνωσης Tika, έχει εφαρμόσει -μέχρι σήμερα- 700 έργα ανοικοδόμησης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τουρκία ήδη άνοιξε τη δυνατότητα εισαγωγής ωμού κρέατος από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, με σχεδιαζόμενη εισαγωγή περίπου 10.000 τόνων ετησίως, σημείωσε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στο Σαράγεβο, υπεγράφησαν διάφορες διεθνείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρευρέθηκε, επίσης, στην υπογραφή της συμφωνίας για εμπορικά δάνεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκαν από την τράπεζα Ziraat της Τουρκίας σε επιχειρήσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε μία ακόμη φορά κριτική στην απόφαση επιβολής θανατικής ποινής πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη από παράνομο καθεστώς που ανήλθε στην εξουσία με τη βία.