«Ερντογάν – ο μοναδικός υπαίτιος των ταραχών» – Σκληρή κριτική από τουρκική εφημερίδα

Ποιος φταίει για τις ταραχές; Με αυτό το ερώτημα ο  αρθρογράφος της Hurriyet κ. Ahmet Hakan, αναφέρεται στους πιθανούς υπαίτιους των ταραχών.
  Σύμφωνα με τον κ.Hakan, ορισμένοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από τις ταραχές, αλλά οι δηλώσεις Ομπάμα – Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου, διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. 

Ορισμένοι κατηγορούν το δίκτυο Εργκένεγκον, γράφει ο αρθρογράφος αλλά είναι μια υπόθεση που μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. 

Κάποιοι άλλοι κατηγορούν τα παγκόσμια ΜΜΕ αλλά ο αρθρογράφος θυμίζει ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να γράφουν για τα γεγονότα αφού αυτά συνέβησαν. 

Μια άλλη υπόθεση που διατυπώνει είναι ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για μελλοντικό πραξικόπημα. Παρόλα αυτά,γράφει ο κ  Hakan, τα παιδιά στους δρόμους επέδειξαν ότι είναι πρόθυμα να γράψουν συνθήματα τόσο στους τοίχους όσο και στα τανκς.

Άλλοι κατηγορούν τον επιχειρηματικό κόσμο και ο αρθρογράφος θυμίζει την πρόσφατη φωτογραφία του Τουρκου Πρωθυπουργού κ.  Ερντογάν με τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας. 

Τέλος ορισμένοι υπονοούν, γράφει, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση , το  CHP, βρίσκεται πίσω από τις ταραχές αλλά ο ίδιος ο ηγέτης του, κ. Κιλιτσντάρογλου, παρακολούθησε έκπληκτος τις εξελίξεις,αναφέρει. 

Ποιός είναι λοιπόν ο υπεύθυνος; Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, υπάρχει μόνο  μία εξήγηση πίσω από τις ταραχές. «οι ταραχές υποδαυλίστηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ερντογάν με την ατελείωτη οργή του, την αποτυχία του να εκτιμήσει την κατάσταση, τα μηνύματα που πυροδότησαν αντιδράσεις, την απροθυμία του να λάβει τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της οπισθοχώρησης, την άρνησή του να απολογηθεί και τη απροθυμία του να καταλάβει τις αντιδράσεις μέρους του τουρκικού πληθυσμού».