Eρντογάν: «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι επικίνδυνη»

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι τούρκοι φαίνεται πως νομίζουν πως τα πυρηνικά είναι «παιχνίδι» και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα μοναδικό ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο.
«Επειδή ενδέχεται να γίνει κάποιο αεροπορικό δυστύχημα δεν θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα; Eπειδή ενδέχεται να έχουμε κάποιο τροχαίο, δεν θα οδηγούμε; Δηλαδή δεν πρέπει να χτίζουμε πυρηνικά εργοστάσια επειδή υπάρχει μικρή περίπτωση να γίνει κάποιο ατύχημα;”.
Mε αυτόν τον απλουστευτικό τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει την τουρκική κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα για το πόσο «ακίνδυνα» είναι πυρηνικά του σχέδια.
Παρόμοια άποψη έχει και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ οπου με τον δικό του τρόπο «απλοποιεί» τους κινδύνους των πυρηνικών αντιδραστήρων. « Και το κάπνισμα είναι επικίνδυνο» δηλώνει σε όσους μιλούν για τους κινδύνους.
Η Τουρκία μέχρι το 2023 σχεδιάζει να διαθέτει τρία πυρηνικά εργοστάσια και ήδη ξεκινά την κατασκευή των δυο το ένα στο Άκκουγιου με τους Ρώσους και το άλλο στη Σινώπη με τους Ιάπωνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της ‘Ακκουγιου της Τουρκίας.