«Ερντογάν σταμάτα να ρίχνεις δακρυγόνα δεν θα τελειώσει αυτή η κρίση»

Δεν σταματάει η ένταση με ρίψη δακρυγόνων τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία, ενώ η   <<Διεθνής Αμνηστία>> καλεί την κυβέρνηση να φρενάρει τη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, και χαρακτηρίζει «απογοητευτική» η συνάντησή της με τον Νομάρχη Κωνσταντινούπολης για το θέμα.

Με τον Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης κ. Χουσείν Αβνί Μουτλού,συναντήθηκαν  τα μέλη της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας (Δ.Α.) προκειμένου να μπεί φραγμός στην χρήση βίας. Τα αποτελέσματα της συνάντησης, ωστόσο, δεν είναι ικανοποιητικά, δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού τμήματος της Δ.Α., κ. Μουράτ Τσεκίτς.

<<Νόμιμη βία>>!
 «Δυστυχώς, ο Νομάρχης επέμεινε ότι η αστυνομική βία είχε τη βάση της σε νόμιμη αιτία. Υπό αυτή την έννοια, η συνάντησή μας κρίνεται απογοητευτική. Από την άλλη πλευρά, ο Νομάρχης δεν έχει δώσει το σύνθημα για την εφαρμογή  των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στην αστυνομική βία», δήλωσε σήμερα ο κ. Τσεκίτς σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet Daily News.
Ο Τσεκίτς σχολίασε ότι στόχος της συνάντησης της Δ.Α. με τον Μουτλού ήταν να τεθούν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της άμεσης διακοπής της αστυνομικής βίας στην Κωνσταντινούπολη και της έναρξης μιας δίκαιης έρευνας, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παρέμβαση έκανε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) : «Με ρίψη δακρυγόνων σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Ταξίμ δεν θα τελειώσει αυτή η κρίση» αναφέρει η κ. Emma Sinclair-Webb, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
 «Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συμπεριληφθεί μεταξύ των χωρών που σέβονται το Δίκαιο, η αστυνομική βία πρέπει να σταματήσει και η κυβέρνηση πρέπει να συναντήσει τους διαδηλωτές», πρόσθεσε η κ. Sinclair-Webb.
Σε ανακοίνωσή του, που δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα του το HRW δηλώνει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει τις δυνάμεις της Αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ και να ρίξει δακρυγόνα σε δεκάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές, κατάφερε μόνο να κάμψει τις προσπάθειες ενθάρρυνσης ενός ειρηνικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές ζητούν να τεθεί ένα τέλος στην ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει.