«Ερντογάν σύνελθε» – 3 «καμπανάκια» από τη Δύση για να «εκδημοκρατιστεί» σε 48 ώρες

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τρία μηνύματα- προειδοποιήσεις από τη Δύση δέχτηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός τις τελευταίες 48 ώρες σχετικά με την αντιδημοκρατική αντίληψή του για τις  ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Hurriyet, Sedat Ergin. Στον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει η εδραιωμένη αντίληψη ότι αποτελούν εκδήλωση της ελευθερίας του λόγου ενώ οι απόψεις του κ. Ερντογάν είναι τελείως διαφορετικές.

Συγκεκριμένα ο κ. Sedat Ergin απαριθμεί τα 3 <<μηνύματα>> : 

Το πρώτο: Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, .κ.Ομπάμα, προέβη σε έκκληση και ευγενικά επέστησε την προσοχή ως προς τη «ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης χωρίς βία».
 
Το δεύτερο: 
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Jagland, τόνισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ βίαιων και μη βίαιων διαδηλώσεων και επέστησε την προσοχή σε σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την επίδειξη ανοχής σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

 Το τρίτο:
 Η απόφαση της ΕΕ, προσθέτει ο αρθρογράφος  να αναβάλει την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να νοηθεί από τον Τούρκο Πρωθυπουργό ως μια ισχυρή προειδοποίηση σχετικά με τη σημασία του σεβασμού της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.
 
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αυτή την στιγμή μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει και η απόδοση του κ. Ερντογάν στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. 

Τα τελευταία 10 χρόνια, επισημαίνει ο κ.Ergin,  ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν λάμβανε τα εύσημα από τη Δύση και η αυτή δεν αμφισβητούσε το δημοκρατικό του επίτευγμα. Η περίοδος όμως αυτή έχει λήξει, τονίζει. Τώρα οι εικόνες του δυτικού κόσμου σχετικά με τον κ. Ερντογάν θα πρέπει να ειδωθούν σε ευθυγράμμιση με την προθυμία του να επιδείξει ανοχή για την ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης. 

Τι είπε στους αστυνομικούς

Ακόμα ο αρθρογράφος της Hurriyet, εφιστά την προσοχή στον λόγο που εκφώνησε ο κ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελευτής αποφοίτησης της Ακαδημίας της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν κατά την είσοδό του είπε στους αστυνομικούς ότι «η Τουρκία είναι περήφανη για σας», σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικοποίησης του σώματος της Αστυνομίας η οποία θα πρέπει να παραμένει κομματικά ουδέτερη.

 Κατά τη διάρκεια του λόγου που εκφώνησε, ο κ. Ερντογάν έδωσε στήριξη στην αστυνομία απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για αστυνομική βία. Ο κ. Ergin θεωρεί ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στη ζημιά που προκάλεσαν οι διαδηλωτές, αγνοώντας εντελώς την άλλη πλευρά του νομίσματος.

 Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενώ η κλιμάκωση  των εντάσεων ήταν αποτέλεσμα της δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία. Είτε του αρέσει του κ. Ερτογάν είτε όχι, στη Δύση επικρατεί συναίνεση για την υπερβολική χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία, αναφέρει. 
 
Και ολοκληρώνει τον συλλογισμό του ότι οι διαδηλώσεις αποκάλυψαν το κενό που υπάρχει ανάμεσα στον  κ. Ερντογάν και στη Δύση. Στη Δύση οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν εκδήλωση της ελευθερίας του λόγου ενώ οι απόψεις του κ. Ερντογάν είναι τελείως διαφορετικές.