Ο Ερντογάν υπέγραψε το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα πως η Άγκυρα συμφώνησε με την Ιαπωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης στη βόρεια Τουρκία , μια επένδυση 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην κατασκευή του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού συμμετέχει και η γαλλίκή εταιρεία Αveva.

Ο Ερντογάν υπέγραψε τη συμφωνία στην Άγκυρα με τον Ιάπωνα ομόλογο ου Σίνζο Άμπε το πρωτόκολλο συνεργασίας για την μεταφορά τεχνογνωσίας πυρηνικής ενέργειας ανάμεσα στις δυο χώρες.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Ηδη συνεχίζεται η διαδικασία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου από τη Ρωσία. Τώρα κάνουμε το βήμα για τον επόμενο πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευάσουν η Ιαπωνική Mitsubishi με την γαλλική Αveva. Mετά θα κάνουμε και το επόμενο βήμα για τρίτο πυρηνικό σταθμό.» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Ιάπωνα ομόλογο του.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το πυρηνικό δυστύχημα στο Φουκοσίμα ήταν σοβαρό όμως αυτό είναι ένα μάθημα για να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ιάπωνα ομόλογο του και μια χάρη «αφού ανέλαβαν το έργο αυτό 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Τόκιο να αποσυρθεί από την υποψηφιότητα για την Ολυμπιάδα του 2020 και να στηρίξει την Κωνσταντινούπολη». Ουσιαστικά ζήτησε ένα «ρουσφέτι» από τους Ιάπωνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της ‘Ακκουγιου της Τουρκίας.