«Ερντογάν ζήτα συγνώμη για το μακελειό» καλεί ο Ντεμίτρας παραλίγο θύμα

Από τον λαό να ζητήσει συγνώμη, δήλωσε για τον Τούρκο Πρόεδρο ο Συμπρόεδρος του προοδευτικού , φιλοκουρδικού κόμματος HDP κ. Ντεμίρτας αναφορικά με τη δήλωση του  κ. Ερντογάν ότι έκανε προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά αλλά δεν τα κατάφερε για τις δύο εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιαρμπακίρ όπου τελικά υπήρξαν 2 νεκροί και εκατονταδες τραυματίες.

«Να μην αναζητούν εμένα να ζητήσουν συγνώμη από τον τουρκικό λαό» είπε ο κ. Ντεμίρτας σε δηλώσεις του σήμερα, απαντώντας στα λόγια του Προέδρου Ερντογάν που είπε: «Αναζήτησα τον Ντεμίρτας αλλά δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί του» είπε: «Το θέμα – συνέχισε ό κ Ντεμίτρας – δεν είμαι εγώ. Το θέμα είναι ο λαός. Επειδή μας έδειξαν ως στόχο, επειδή έκαναν εκστρατεία με ψευδείς κατηγορίες μας κατέστησαν στόχο μιας τόσο εχθρικής επίθεσης. Γι’ αυτό οφείλουν συγνώμη στο λαό. Να μην αναζητήσουν εμένα. Να ζητήσουν συγνώμη από τον τουρκικό λαό». 

»Ας μεταβεί εκεί όπου έγινε η σφαγή κι ας αφήσει λουλούδια»

Ο κ. Ντεμίρτας είπε ότι συνεργάτες του του ανέφεραν ότι αναζητήθηκε από τον κ. Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου και στη συνέχεια είπε: «Είδα με τα μάτια μου ότι εκατοντάδες παιδιά εκεί συμπεριλαμβανομένων και των 2 κοριτσιών μου παρ’ ολίγο να πεθάνουν. Μικρά παιδιά και μωρά έφθασαν στο σημείο να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Οι δικοί μου σωματοφύλακες μετέφεραν άτομο του οποίου το σώμα είχε διαμεληθεί και μου είπαν ότι πέθανε καθ’ οδόν. Κατ’ αρχήν πήρα την πληροφορία ότι υπήρχαν 100 τραυματίες. Τότε βγήκα και έκανα δήλωση για σύνεση. Δεν έδωσα καμία πληροφορία για τραυματίες και νεκρούς για να μην αυξήσω τον πανικό. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Ερντογάν μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωσή του στο Εσκίσεχιρ και πάλι έκανε επίθεση εναντίον μας. Σ’ εκείνη την ομιλία του δεν είπε ούτε συλλυπητήρια, ούτε περαστικά ούτε προέβη σε κάποια διατύπωση λύπης. Ο Πρόεδρος της χώρας μίλησε επί μια ώρα στο Εσκίσεχιρ και δεν έκανε ούτε κουβέντα αναφορικά με τη βάναυση επιχείρηση. Ο ίδιος είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μου αλλά το θέμα δεν ήταν να επικοινωνήσει μαζί μου αλλά να επικοινωνήσει με τον εκεί λαό για να ζητήσει συγνώμη από το λαό που υπέστη σφαγή. Ας μεταβεί στο Ντιάρμπακιρ. Δεν είναι Πρόεδρος των 77 εκ? Ας μεταβεί εκεί όπου έγινε η σφαγή κι ας αφήσει λουλούδια. Το θέμα δεν είμαι εγώ είναι ο λαός. Οφείλουν μια συγνώμη στο λαό για το γεγονός ότι άσκησαν εκστρατεία με ψευδείς κατηγορίες και μας μετέτρεψαν σε στόχο μιας τόσο εχθρικής επίθεσης. Οφείλουν να πουν συγνώ να ζητήσουν συγνώμη από τον τουρκικό λαό» μη σε όλη την Τουρκία. Θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από την κοινωνία της Τουρκίας».

Η χθεσινή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ πριν την ομιλία του Συμπροέδρου του HDP κ. Ντεμίρτας έχει οξύνει το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία λίγες ουσιαστικά ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης στην Τουρκία.Στον τόπο του συμβάντος εστάλησαν ομάδες ειδικών από το Υπουργείο Εσωτερικών αμέσως στο Ντιάρμπακιρ. και εργάζονται για την διαλεύκανση της έξι εισαγγελείς.Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τις εκρήξεις ως »επιθετική ενέργεια κατά της δημοκρατίας και κατά της διεξαγωγής των εκλογών σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας».  Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο διαφορετικές εκρήξεις σε χρονική απόσταση 5 λεπτών η μία από την άλλη με αιτία την έκρηξη γεννήτριας σε μονάδα παραγωγής ενέργειας κοντά στον τόπο της συγκέντρωσης. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Τανέρ Γιλντίζ απέκλεισε το ατύχημα τονίζοντας, ότι υπήρξε δολιοφθορά στη μονάδα.«Η έρευνά μας έδειξε ξεκάθαρα ότι η αιτία της έκρηξης δεν οφείλεται σε κάποια βλάβη της γεννήτριας. Η πόρτα ήταν σπασμένη με δύναμη κάτι που δείχνει βίαιη είσοδο ή έξοδο», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πλευρά του δεσμεύτηκε για τη σύλληψη των δραστών.

» Ήθελαν  χαός και να το πληρώσει το HDP»

Ο Συμπρόεδρος του HDP κ.Ντεμίρτας στις δηλώσεις είπε ότι ο πραγματικός σκοπός της επίθεσης στο Ντιάρμπακιρ ήταν να δημιουργηθεί ένα χάος να επεκταθεί σε όλη την Τουρκία και να πληρώσει το HDP για το θέμα αυτό. Και συνέχισε: «Στόχος τους ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάος μετά την επίθεση, να πουν ότι το HDP έκαψε τον κόσμο και το βράδυ να ξεκινήσει μια μεγάλη προπαγάνδα μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Όμως, όλοι από τον παρουσιαστή μας στη σκηνή μέχρι όλους τους αρμοδίους και μέχρι όλο τον συγκεντρωθέντα λαό στην πλατεία συμπεριφέρθηκαν με σύνεση και πειθαρχημένα. Υπάρχει και κάτι άλλο. Και δεν βλέπω καμία επιφύλαξη στο να το πω. Η δική μου ομιλία καθυστέρησε για 5 λεπτά. Είχαν καθυστερήσει λίγο οι προηγούμενες ομιλίες κι εγώ για 5 λεπτά περίμενα στο αυτοκίνητο. Οι εκρήξεις είχαν ρυθμισθεί να γίνουν ακριβώς την ώρα που θα μιλούσα. Και έγιναν σε σημείο όπου βρισκόταν μωρά παιδιά άνθρωποι που είχαν έλθει με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι. Η έκρηξη έγινε σε απόσταση 30 μέτρων από μένα. Η πρώτη ήταν μια μικρή έκρηξη αλλά η δεύτερη πολύ μεγάλη. Όλοι είχαν έλθει με τα παιδιά τους. Εκεί ήταν η οικογένειά μου. Οι δυο κόρες μου και οι ηλικιωμένοι γονείς μου. Ενώ γινόταν προσπάθειες για την απομάκρυνση του κόσμου ερρίφθησαν δακρυγόνα στο σημείο που ήμασταν. Οι άνθρωποι από τη  μια πλευρά προσπαθούσαν να ανασύρουν τους τραυματίες τα διαμελημένα και τα καμμένα σώματα και από την άλλη προσπαθούσαν να ανασάνουν γιατί δυσκολεύονταν από τα δακρυγόνα που έριχνε η αστυνομία. Υπήρχαν αστυνομικοί που βοηθούσαν αλλά υπήρχαν και αστυνομικοί που έριχναν δακρυγόνα και πεπιεσμένο νερό. Φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανασάνουμε. Επικράτησε ένα χάος. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα βαίνουμε προς τις εκλογές. Κατ’ αρχήν λέμε ‘ο θεός να τους τιμωρήσει’ και αύριο είθε ο λαός μας να ανταποκριθεί ανάλογα. Ή θα διοικήσουν την Τουρκία αυτοί οι οποίοι για τη θέση τους προσπάθησαν να κάψουν τη χώρα ή εμείς θα διοικήσουμε τη χώρα αυτή μαζί αδελφικά. Η επιλογή είναι του λαού μας. Είθε ο λαός μας να αποφασίσει με ευσυνειδησία».

350 τραυματίες- 30 πολύ σοβαρά

Ο Ντεμίρτας είπε ότι κατά την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 3 φίλοι του ( σ.σ. πριν από τις εκρήξεις έχασε τη ζωή του ένα παιδί που έπεσε από μεγάλο ύψος) και γνωρίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 350 τραυματίες. Η κατάσταση δε των 30 εξ αυτών είναι σοβαρή και συνεχίζεται η νοσηλεία τους και πρόσθεσε: «Ήταν μια ενέργεια μεγάλης σφαγής. Στόχος ήταν κατά την έκρηξη να πεθάνουν εκατοντάδες άτομα. Εύχομαι ολόψυχα περαστικά. Περαστικά σε όλη την Τουρκία. Κατά την προεκλογική εκστρατεία το HDP υπέστη επιθέσεις σε 124 σημεία, αλλά δεν υπάρχει καμία σύλληψη είτε κράτηση».

Η δήλωση του κ Ερντογάν περί του τηλεφωνήματος που προκάλεσε την απάντηση του κ Ντεμίτρας , είναι η εξής: 
«Περίπου εδώ και μια ώρα είπα και αναζητούν για να του μιλήσω τον Συμπρόεδρο του HDP Ντεμίρτας. Ακόμα δεν μπόρεσα να φθάσω σε εκείνον και δεν μπόρεσα να του ευχηθώ περαστικά για το συμβάν.Δυστυχώς κατά την προεκλογική εκστρατεία σημειώθηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Στο Σίιρτ δολοφονήθηκε ένας Έπαρχός μας. Ακολούθησε το θέμα της δολοφονίας 2 ατόμων στο Σίρνακ. Από την ‘άλλη το γεγονός ότι το σημερινό συμβάν στο Ντιγιάρμπακιρ έγινε 2 μέρες πριν από τις εκλογές βεβαίως και επισκίασε σοβαρά τις εκλογές.

Έχει μεγάλη σημασία όλοι οι πολίτες μας να είναι προσεκτικοί έναντι αυτού του είδους της προβοκάτσιας που έχει ως στόχο να χαλάσει την αδελφοσύνη και την ηρεμία στη χώρα μας. Ο στόχος είναι ολοφάνερος. Ο στόχος είναι να επισκιάσουν τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή. Δεν είναι τίποτα άλλο. Εμείς λέμε συνέχεια ότι πρέπει να επικρατήσει εθνική ενότητα και να προχωρήσει το σχέδιο της διαδικασίας για την ειρήνη. Θα πρέπει κανένας να μην παρασυρθεί από τις προκλήσεις και να χρησιμοποιήσει την Κυριακή το δημοκρατικό του δικαίωμα και να ψηφίσει. Αυτό το δημοκρατικό διαγώνισμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την υψηλότερη συμμετοχή. Όλοι θα πρέπει να σεβασθούν την εθνική βούληση». 

Νέα δήλωση

Σήμερα δε με νεα δήλωση ο κ Ερντογάν υπενθύμισε ότι χθες προέβη σε δήλωση αναφορικά με την προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον Συμπρόεδρο του HDP Ντεμίρτας και τόνισε:

«Όμως δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον κύριο Συμπρόεδρο. Στη συνέχεια ο ίδιος προβαίνει σε δηλώσεις και λέει ‘εκεί που θα κάνει προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί μου να ζητήσει συγνώμη από το λαό του Ντιάρμπακιρ’. Εγώ γιατί να ζητήσω συγνώμη? Εάν υπάρχει κάποιος που θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη είσαι εσύ. Διότι εσύ ήσουν εκείνος ο οποίος έβγαλες στο δρόμο τους Κούρδους αδελφούς μου στις 6,7,8 Οκτωβρίου κι έγινες αιτία να χάσουν τη ζωή τους 50 άτομα».