Ερντογάν ζητά το κεφάλι Γκιουλέν από τις ΗΠΑ!

Θα δώσουν οι ΗΠΑ τον Φετουλάχ Γκιουλέν στον Ερντογάν; 

Οι τουρκικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν νέα εντάλματα σύλληψης ενάντια στον ιεροκήρυκα νούμερο ένα εχθρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μαζί με το ένταλμα για τον Γκιουλέν εκδόθηκαν εντάλματα για ακόμη 66 αξιωματούχους, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Από τους 67 διωκόμενους, οι 44 βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους που συνελήφθησαν στις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία, που στοχεύουν “το παράλληλο κράτος” το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του ότι μυστικά εγκαθιδρύει μέσα στην αστυνομία, στο δικαστικό σύστημα και σε πολιτικούς κύκλους. Όλοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Ιλχάν Ισμπιλέν παραιτήθηκε από το ΑΚP έπειτα από διεξαγωγή έρευνας διαφθοράς που άγγιζε τον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013. Η έρευνα ήταν η τελευταία σταγόνα που έφερε την ρήξη στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τον Γκιουλέν.

Ανάμεσα στους 67 ειναι και Εκρέμ Ντουμανλί, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Daily Zaman, ο Ακν Ιπέκ, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Koza Ipek και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Είναι η πρώτη φορά που εκτιμάται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να προβούν στην έκδοση του στην Τουρκία από την πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου διαμένει και εργάζεται ο ιεροκήρυκας, μαζί με ακολούθους του, από τον Μάρτιο του 1999.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δικηγόροι που προσέλαβε η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσαν σε ένα αμερικανικό δικαστήριο αστική αγωγή ενάντια στον Γκιουλέν, για υποτιθέμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πρώτη δίωξη που ασκείται, εκτός Τουρκίας, ενάντια στον ιεροκήρυκα.