Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα επέμβουμε στην Κύπρο, τα πλοία μας είναι έτοιμα να πλεύσουν

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης για την «Καθημερινή» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σήμερα σε νέες προκλητικές δηλώσεις βάζοντας στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά την Ελλάδα αλλά και την Κύπρου αναφορικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που «προβλέπονται» από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ η χρονική συγκυρία των δηλώσεων του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αύριο αναμένεται να επισκεφτεί την Άγκυρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι: «Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων.

Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, ως πράξη καλής θελήσεως,  ωστόσο σε προκλητικό ύφος δήλωσε ότι «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Πηγή: Καθημερινή / Φωτογραφία αρχείου Reuters