Ερντογάν: «Αξίωσε την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας από την κυβέρνηση της Σουηδίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά από την Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Πίτερ Γκούλτκβιστ.

Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα Expressen, επικαλούμενη έγκυρες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν υπενθύμισε στη σουηδική κυβέρνηση την ομιλία του Γκούλτκβιστ σε μια συγκέντρωση πριν από 10 χρόνια, όπου επαίνεσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τον κρατούμενο ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το 2011, ο Γκούλτκβιστ, τότε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, παρακολούθησε μια συγκέντρωση στην πόλη Μπορλάνζ για τον εορτασμό της 33ης επετείου του PKK.

Ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός Άμυνας της Σουηδίας έχει πει πως παρευρέθηκε στην εκδήλωση επειδή ήθελε να προστατεύσει τους Κούρδους. Συγκεκριμένα, θέλησε να υποστηρίξει το Κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο έκτοτε μετονομάστηκε σε Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών, στις προσπάθειές του να αναγνωριστούν τα κουρδικά ως επίσημη γλώσσα στην Τουρκία.

«Η Τουρκία θέλει την απομάκρυνση του Γκούλτκβιστ από τη θέση του υπουργού Άμυνας», είπε πηγή της Expressen, σημειώνοντας ότι το θέμα είχε τεθεί κατά τη διάρκεια επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είναι η μόνη στο ΝΑΤΟ που αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μετά την αίτηση που υπέβαλαν από κοινού οι δύο χώρες στα μέσα Μαΐου.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι δύο Σκανδιναβικές χώρες όχι μόνον προσφέρουν κάλυψη σε μέλη του PKK, αλλά στέλνουν και όπλα σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, κάτι που η Σουηδία αρνείται.

Ανεπίσημα είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το βέτο του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζει να λάβει κάποιες παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση αεροσκαφών και να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.

Πηγή: eurointegration.com.ua