Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει κυπριακή ΑΟΖ: Δεν κάνουμε γεωτρήσεις στην περιοχή κανενός

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την λήξη της Συνόδου της «Διαδικασίας για Συνεργασία στην Ν.Α Ευρώπη» που διεξήχθη στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην οποία παρέστη ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στον δρόμο της επιστροφής για την Τουρκία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις του Γιαβούζ και του «Πορθητή» , υπογραμμίζοντας πως τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν σε μέρη που δεν ανήκουν σε κανένα, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Επιστρέφοντας από Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εν πτήσει στους Τούρκους δημοσιογράφους για την ανατολική Μεσόγειο ότι “οι εργασίες έρευνας μας συνεχίζονται στην περιοχή, τα γεωτρύπανα μας έχουν σταλεί”.

Θα προστατεύσει τα δικαιώματα των τ/κ

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: “τόσο το Φατίχ όσο και το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή είναι στην περιοχή και θα ξεκινήσουν εργασίες. Εμείς εκεί δεν επιχειρούμε εργασίες στην περιοχή κανενός. Εκεί ειδικά κάνουμε βήματα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας όποια και να είναι”, με τον Ερντογάν εμμέσως να μην αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά το άλλο επίκαιρο ζήτημα, αυτό των S-400 στην Τουρκία, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο θέμα της συμπαραγωγής με τη Ρωσία και είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο είχε  συμφωνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πρώτη τους συνάντηση. “Πρώτα ο Αλλάχ θα περάσουμε και στη συμπαραγωγή”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν προσέθεσε επίσης ότι “αυτές οι υποθέσεις δυστυχώς (για τη συμπαραγωγή) είναι ένα από τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουμε τους S-400. Κάτι τέτοιο δεν τίθεται ως θέμα”.

Ενώ καταλήγοντας τόνισε πως “αυτό είναι ένα αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα. Και αφού είναι τέτοιο, εάν κάποιοι  μας επιτεθούν θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το αμυντικό σύστημα ενάντια στην επίθεση”..

Πηγή: Cyprus Times