Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε εκβιασμούς στην Κύπρο – Θα ξεριζώσουμε τους τρομοκράτες στη Συρία

«H σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Στην περιοχή αυτή δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σαμποταρίσματος αλλά και εκβιασμού που γίνονται εξ ονόματος γεωτρήσεων. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους Τούρκους Πρέσβεις, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Ελεύθερου Τύπου», Μανώλης Κωστίδης..

Ερντογάν για τους S-400

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 εξαιτίας της οποίας έχουν μπει σε δοκιμασία οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν υπάρχει καμία ακλόνητη απόδειξη πως το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400 θα βλάψει το ΝΑΤΟ και το πρόγραμμα των F-35» είπε ο Ερντογάν.

Υποστήριξε δε πως η αγορά των S-400 ήταν εμπορική και όχι στρατηγική επιλογή, ασκώντας κριτική στην στάση των Δυτικών συμμάχων της Τουρκίας.

Απτόητος για τουρκική επιχείρηση στην Συρία

Παράλληλα πριν καλά-καλά γίνει γνωστό το τελεσίγραφο που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στη Συρία, ήρθε η «απάντηση» του Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε πως η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην περιοχή του Ευφράτη σύντομα θα εισέλθει στο επόμενο στάδιό της.

«Η Τουρκία δεν θα νοιώσει ασφαλής, μέχρι να εξαλείψει τις υποδομές που στήθηκαν με όπλα των συμμάχων μας στα νότια σύνορά μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα προστατέψει τα συμφέροντά της είτε μέσω διαλόγου, είτε μέσω «ήπιας δύναμης». Δήλωσε δε αποφασισμένος να ξεριζώσει το PKK από την περιοχή του Ιράκ.

Ο Ερντογάν επανέλαβε το αίτημά του να σταματήσουν οι ΗΠΑ να εξοπλίζουν τους Κούρδους «τρομοκράτες» στη Συρία, αλλά και να εκδώσουν τον ηγέτη των Γκιουλενιστών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Anadolu Agency