Ερντογάν: Επίθεση κατά της Ελλάδας με το βλέμμα στο εσωτερικό της Τουρκίας – Τι είπε για αποστρατιωτικοποίηση, παραβιάσεις και F-16

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι «Δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε: «Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την δική μας αντίληψη περί πολιτικής. Είπα στον Μητσοτάκη, στο γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, ότι δεν πρέπει να φέρνουμε τρίτα πρόσωπα στα δικά μας θέματα. Φυσικά έσπασε αυτή την συμφωνία με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο».

«Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ίδρυση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όταν ρωτάμε γι’ αυτό μας απαντούν ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Αλλά ο τουρκικός λαός δεν το «καταπίνει». Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά και το είπαμε στους ηγέτες στις διμερείς μας συναντήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Kατηγόρησε επίσης, για άλλη μια φορά, την Ελλάδα, ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. «Η Ελλάδα, που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές, πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό»

Σχετικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος ηγέτης δεσμεύθηκε να στείλει το συντομότερο δυνατό μια αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ, ώστε να γίνουν επαφές με το Κογκρέσο και να πάρει την έγκρισή του.

«Η τριμερής συμφωνία είναι μια διπλωματική νίκη»

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχεση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία.

Επεσήμανε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο..

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Newsit.gr / Φωτογραφία Reuters