OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Για αυτό έδιωξε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

10/07/2019 - 17:56
Τουρκία: Γι’ αυτό «τσαμπουκαλεύεται» ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ!
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έπαυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν ακολούθησε οδηγίες για τα επιτόκια και η τράπεζα δεν εκπλήρωσε σωστά τον ρόλο της.

Ο Ερντογάν έπαυσε τον Μουράτ Τσετίνκαγια το Σάββατο, έναν χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του διοικητή, αντικαθιστώντας τον με τον Μουράτ Ουισάλ και τροφοδοτώντας και πάλι τις ανησυχίες για πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική.

«Πιστέψαμε πως το πρόσωπο που δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες που δίνονταν γι’ αυτό το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, αυτή τη μητέρα όλων των κακών που αποκαλείται επιτόκια, χρειαζόταν να αλλάξει», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Τσετίνκαγια αύξησε τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης για να αναχαιτίσει μια συναλλαγματική κρίση και τα διατήρησε φέτος στο 24%, εμποδίζοντας περαιτέρω απώλειες της τουρκικής λίρας, αλλά συμβάλλοντας παράλληλα στην ύφεση της οικονομίας.

«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά επικρίνει τα υψηλά επιτόκια, έχει ζητήσει επανειλημμένα χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αφού η λίρα σημείωσε πέρυσι πτώση κατά 30% με υπόβαθρο έναν αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η ισοτιμία της λίρας, η οποία εξασθένησε μετά την κίνηση του Σαββάτου, παρέμεινε στις 5,71 έναντι του δολαρίου μετά τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερ, οι οικονομολόγοι περιμένουν τώρα πως η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη απ’ ό,τι προέβλεπαν πριν ο Ερντογάν αποπέμψει αιφνιδίως τον Τσετίνκαγια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10

Διαβάστε Επίσης

Παρενοχλήσεις, παραβιάσεις και κλίμα έντασης από την Τουρκία: Ψάχνει αφορμή η Άγκυρα και ψηφίζει νόμο για τη Γαλάζια Πατρίδα

Καιρός σήμερα: Tοπικές βροχές σε Ιόνιο, βόρεια ηπειρωτικά και βορειοανατολικό Αιγαίο

Σαν σήμερα: To 1918 o Ελληνικός Στρατός νικάει τους Βούλγαρους στο Μακεδονικό μέτωπο

Ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία με 800 drones και πυραύλους: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Reuters: Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ επιτέθηκαν σε φιλοϊρανικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν

Summer Campus Στρατιωτικών Σχολών – Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα της ΣΣΕ και της ΣΜΥ [vid]

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

«Βόμβα» από Νετανιάχου: Επισκέφθηκε μυστικά τα Εμιράτα κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν

Top News

Γκολσιφτέ Φαραχάνι: Η εξόριστη Ιρανή ηθοποιός «πίσω» από το viral χαστούκι της Μπριζίτ στον Εμανουέλ Μακρόν

Μάριος Πρίαμος Ιωαννίδης για τον ακρωτηριασμό του 22χρονου στο Survivor: «Δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαίο γεγονός»

Κεφαλονιά: Τα τελευταία μηνύματα που έστειλε η Μυρτώ στην μητέρα της, λίγο πριν πεθάνει - «Μαμά μου σε ευχαριστώ»

Eurovision 2026: Ο Akylas τραυματίστηκε πριν τον μεγάλο τελικό - Οι αλλαγές στο πρόγραμμά του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert