Ερντογάν: Η Δύση πρέπει να «κόψει» τον αέρα στον «επεκτατισμό» του Τούρκου Προέδρου

Οι επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν τόσο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όσο και στη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για τις δυτικές χώρες, οι οποίες πρέπει να αναλάβουν δράση και να «βάλουν φρένο» στην προκλητική προβολή ισχύος της Άγκυρας.

Για «νεο-οθωμανική απειλή» κάνει λόγο Βρετανός δημοσιογράφος στο περιοδικό «British Spectator» που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Ahval, όπου παρουσιάζονται οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη από τη Δύση για να τις σταματήσει αποτελεσματικά.

Οι συμφωνίες συνεργασίας οι οποίες σχηματίστηκαν μεταξύ της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας αντικατοπτρίζουν τη θέληση των κρατών αυτών να δημιουργήσουν ένα «τείχος» απέναντι στον «επεκτατισμό» της Άγκυρας.

«Η προβολή ισχύος» του Ερντογάν

Η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, ενοχλούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Αίγυπτο και την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώ ο ρόλος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης της με τη Γαλλία.

Η προβολή ισχύος του Ερντογάν στις περιοχές αυτές, σε συνδυασμό με τη σταθερή συνεργασία της Τουρκίας με το Κατάρ και η υποστήριξη του στη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιουργεί προβλήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αίγυπτο, ενώ η εμπλοκή της στις εχθροπραξίες του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το Παρίσι.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι δυτικές δυναμεις «εθελοτυφλούν» στην διαρκώς αναπτυσσόμενη προβολή ισχύος της Τουρκίας και εκτιμά πως πρέπει να «βάλουν φρένο» αντιμετωπίζοντας τις τακτικές της Άγκυρας που βασίζονται στον εκφοβισμό.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία Reuters